Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Steunpunt voor families van naar buitenland vertrokken jihadisten

De Nederlandse oud-militair Yilmaz geeft in Syrië onder meer trainingen aan tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad. De NCTV gaat een steunpunt instellen voor families van vertrokken jihadisten.
De Nederlandse oud-militair Yilmaz geeft in Syrië onder meer trainingen aan tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad. De NCTV gaat een steunpunt instellen voor families van vertrokken jihadisten. Foto ANP/Handout Nieuwsuur

Om families van naar het buitenland vertrokken jihadisten bij te staan, gaat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een steunpunt opzetten. De bedoeling is dat het initiatief begin volgend jaar van start gaat.

De NCTV heeft berichtgeving in de Volkskrant hierover bevestigd. In veel gevallen reizen jihadisten tegen de wens van hun familie in naar conflictgebieden in het Midden-Oosten. De achtergebleven gezinsleden staan er in dat geval vaak alleen voor en verkeren in grote onzekerheid.

160 Nederlandse jihadisten in buitenland

De bedoeling is dat het onafhankelijke steunpunt nauw gaat samenwerken met de reeds bestaande maatschappelijke initiatieven. Om het steunpunt op te zetten heeft de NCTV daarom een ‘kwartiermaker’ aangesteld die in kaart gaat brengen welke maatschappelijke structuren en organisaties er reeds zijn. Hoe de onafhankelijkheid van het steunpunt kan worden gewaarborgd, is afhankelijk van de bevindingen van de kwartiermaker.

Het steunpunt zal zich in eerste instantie richten op families van naar het buitenland afgereisde jihadisten. Naar schatting 160 Nederlandse jihadisten zijn volgens een woordvoerder van het NCTV naar het Midden-Oosten afgereisd om daar mee te vechten met extremistische organisaties. Twintig van hen zijn bij gevechten in Irak en Syrië omgekomen, zo meldde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdagavond bij Pauw.

Volgens een woordvoerder is het steunpunt onderdeel van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme.