‘Endstra geliquideerd door drie mannen’

De rechters voorafgaand aan de tussentijdse zitting in de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra.
De rechters voorafgaand aan de tussentijdse zitting in de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra. Foto ANP / Jerry Lampen

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is in 2004 geliquideerd door drie mannen, om er zeker van te zijn dat hij ook echt zou sterven. Een van hen was Ziya G., nog steeds voortvluchtig. Dat heeft getuige Hidr K. vanochtend verklaard voor de rechtbank in Amsterdam. Hij wees ook een nieuwe verdachte aan, Ali T.

Het Openbaar Ministerie heeft K.’s verklaringen onlangs aan het dossier toegevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen. Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik A. in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Op het vuurwapen dat bij de moord op Endstra was gebruikt, werd zijn DNA gevonden. A. overleed in 2011 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Endstra, die ook werd omschreven als ‘bankier van de onderwereld’, werd op 17 mei 2004 rond 12.00 uur neergeschoten bij het verlaten van zijn kantoor in Amsterdam. Het OM wilde Endstra vervolgen vanwege valsheid in geschrifte en heling bij vastgoedtransacties. Nadat hij was geliquideerd bleek dat hij zogeheten “achterbankgesprekken” had gevoerd met de Criminele Inlichtingen Eenheid. De moord is nooit opgelost.