Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Egyptische militanten zweren trouw aan IS

De Egyptische kant van het grensstadje Rafah, ten noordoosten van Kairo in de Sinaï.
De Egyptische kant van het grensstadje Rafah, ten noordoosten van Kairo in de Sinaï. Foto AP/ Ahmed Abd el-Latif

Ansar Beit al-Maqdis, een extremistische jihadistische groepering die vanuit de Sinaï-woestijn in Egypte opereert, heeft trouw gezworen aan Islamitische Staat. De militanten hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor meerdere aanslagen op Egyptische militairen.

Vorige week leek er ook al sprake van dat de groepering zich had aangesloten bij IS, maar dat ontkende ze vervolgens zelf. Gisteravond laat verscheen er op het officiële Twitteraccount een audioboodschap waarin een onbekende spreker zegt dat Ansar Beit al-Maqdis zich bij IS aansluit.

Opkomst na Mubarak

De organisatie kwam op in 2011 na de afzetting van voormalig president Hosni Mubarak. De afgelopen maanden heeft ze steeds meer aanvallen op militairen en politieagenten uitgevoerd. Eind oktober riep Egypte nog de noodtoestand uit in de Sinaï na twee bloedige aanslagen. Er kwamen toen minstens dertig militairen om, de dodelijkste aanslag op militairen in Egypte ooit.

Egypte voert al jarenlang een offensief in het gebied tegen groepen internationale jihadisten die in de woestijn een vrijhaven gevonden hebben. De aankondiging van Ansar Beit al-Maqdis zal ook niets veranderen aan de strategie van de regering, zo zegt de minister van Binnenlandse Zaken tegen persbureau AFP. De autoriteiten hebben nog steeds als doel “terroristen uit te schakelen”.

De Sinaï: