Dit is wat je vandaag moet weten

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Eindelijk krijgt Nancy McKinstry van Wolters Kluwer vrouwelijk gezelschap aan de top. In één jaar heeft Nederland vier keer zo veel topvrouwen (namelijk vier).

Leegstaand tuinhuisje? Misschien is het wel iets voor je moeder. Je zou niet de eerste zijn: mantelzorgwoningen zijn populair.

Er gaat vandaag een Virgin naar de beurs in New York: luchtvaartmaatschappij Virgin America. Het is één van de tientallen Virgin’s van hippiemiljardair Richard Branson.

Snauwt je baas je vaak af? Of zijn de rollen juist omgedraaid? Laat het weten, want in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen doen we onderzoek naar machtsrelaties op de werkvloer.

Poldernieuws

De toekomst van mobiele telefoonproviders ziet er slecht uit, schrijft nrc.next vandaag. Gratis chat- en belapps zijn slechts het begin van een reeks nieuwe bedreigingen van hun verdienmodellen.

In de Volkskrant een verhaal over het pepernotenimperium van Oscar de Lange. Bij zijn nieuwe speciaalzaken in Amsterdam en Haarlem slaan Japanse toeristen voor 300 euro pepernoten in.

De Belgische modegroep FNG heeft de Nederlandse kledingmerken Steps en Superstar overgenomen, bericht het FD. FNG kocht al eerder de Nederlandse merken Claudia Sträter en Expresso.

While you were sleeping… in the USA

General Motors verzweeg twee maanden lang dat honderdduizenden ontstekingsmechanismen niet deugden, schrijft The Wall Street Journal.

Pech voor beurshandelaren op Wall Street. Hun bonussen vallen tien procent lager uit dan vorig jaar, meldt de New York Times.

Niet alleen Air France-KLM heeft problemen met werknemers: het cabinepersoneel van American Airlines heeft het allerlaatste cao-voorstel verworpen, aldus Yahoo! Finance.

While you were sleeping… in Asia

China gaat een nieuwe zijderoute aanleggen, schrijft The Wall Street Journal. Met spoorlijnen, pijpleidingen en wegen richting Beijing wil China de landen in Centraal-Azië aan zich binden.

The Sydney Morning Herald bericht over een aanstaand vrijhandelsakkoord tussen Australië en China.

Dertig jaar na de giframp in het Indiase Bhopal moet Dow Chemical zich komen verantwoorden voor een Indiase rechtbank, meldt de Financial Times.

NRC Q’s citaat van de dag

“Ze geeft niet alleen de leiding aan een groep van 100.000 mensen, maar ook nog aan haar drie kinderen.” - een prijsjury over Laurence Debroux, de nieuwe financieel bestuurder van Heineken

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • Camil Driessen