Koeweit wil van statenloze Bidoen af

Foto AFP

Koeweit wil de tienduizenden ‘Bidoen’ (statenlozen) overhalen de nationaliteit van de Comoren aan te nemen. Een hoge functionaris van Binnenlandse Zaken heeft tegen de krant Al-Jarida gezegd dat wie een paspoort van de Comoren accepteert, een verblijfsvergunning voor Koeweit kan krijgen.

Zo’n verblijfsvergunning geeft recht op onderwijs en zorg. Tegelijkertijd wordt het dan makkelijker mensen die op een overtreding worden betrapt, uit te wijzen. De Comoren – een arme, voormalig Franse eilandengroep voor de oostkust van Afrika, hebben niet meteen hierop gereageerd.

Koeweit worstelt al jaren met de naar schatting 100.000 tot 300.000 Bidoen, op een bevolking van één miljoen. Onder hen zijn veel ex-nomaden die zich na de onafhankelijkheid van Koeweit in 1961 niet hebben geregistreerd. De regering beschouwt hen vrijwel allemaal als illegalen en zegt dat immigranten en hun nakomelingen ten onrechte claimen ex-nomaden te zijn. (BBC)