Concurrerend bod op Nutreco afgewezen

SHV heeft vanmorgen zijn bod op vis- en veevoerfabrikant Nutreco verhoogd, na belangstelling van Cargill.

Belangstelling van SHV stuwt koers Nutreco omhoog
Belangstelling van SHV stuwt koers Nutreco omhoog

SHV heeft zijn bod op vee- en visvoerproducent Nutreco vandaag met ruim 11 procent verhoogd. Het handelsconglomeraat biedt nu 44,50 euro per aandeel, in contanten. Dat maakten de bedrijven vanmorgen in een gezamenlijk persbericht bekend.

In reactie klom het aandeel Nutreco, dat vrijdag in Amsterdam op 39,39 euro sloot, vanmorgen naar 45,02 euro, een stijging van 14,3 procent.

Nutreco (10.000 werknemers, 5,2 miljard euro omzet in 2013) wijst het bod van het Amerikaanse grondstoffenconcern Cargill af. Dat bracht zaterdag samen met private equity-firma Permira een bod uit van 43,20 euro per aandeel.

Cargill en Permira zouden Nutreco opsplitsen: het visvoer naar Cargill en het veevoer naar Permira. Volgens het persbericht past splitsing „niet in de langetermijnstrategie” van het bedrijf. Een factor die meespeelde in de afwijzing van het bod was dat Cargill en Permira er nog niet helemaal uit waren hoe de overname eruit moest komen te zien.

Vorige maand waren aandeelhouders van het in Amersfoort gevestigde Nutreco kritisch op het bod van SHV. Pensioenbeheerder APG (bijna 10 procent van de aandelen) en verzekeraar NN (7,5 procent) vonden de toen geboden 40 euro per aandeel te laag, gezien de groeiperspectieven op lange termijn. Om Nutreco van de beurs te halen moet SHV minstens 95 procent van de aandelen in bezit krijgen.

De nu geboden 44,50 euro is een premie van 58 procent op de slotkoers van vrijdag 17 oktober, en 49 procent op de gemiddelde koers in de drie maanden ervoor. Er is geen belangstelling geweest van andere partijen, meldde de Noorse topman Knut Nesse in andere media.

Een partij die alsnog een poging wil wagen, zal met een bod moeten komen dat minstens 8 procent hoger ligt, en ook dan krijgt SHV (47.000 werknemers) de kans om dat te evenaren. Deze voorwaarden maken de kans dat er nu nog een biedingsstrijd komt klein, denken analisten.

Het bod van SHV is voor het management van Nutreco erg aantrekkelijk. SHV onderschrijft de langetermijnplannen. In de overeenkomst staat in feite dat het bedrijf onveranderd blijft, al krijgt het één grote aandeelhouder in plaats van heel veel kleintjes. Vijftien medewerkers, onder wie de vierkoppige raad van bestuur, komen in aanmerking voor een overnamebonus. Die zal maximaal een half jaarsalaris bedragen.