‘CNN stopt met uitzenden in Rusland’

Het logo van CNN in Atlanta. Foto EPA/Erik S. Lesser

CNN stopt met uitzenden in Rusland. Het bedrijf achter het nieuwsnetwerk, Turner Broadcasting System Europe Limited, heeft aan Russische kabeloperatoren laten weten dat de uitzendingen per 31 december worden stopgezet. Dat meldt de zakenkrant Vedomosti.

Een reden voor de terugtrekking van het Amerikaanse kabeltelevisienetwerk uit Rusland werd niet gegeven. De Russische toezichthouder op de media, Roskomnadzor, zou vanaf 2009 een lokale licentie eisen van buitenlandse kanalen. CNN had om zo’n licentie gevraagd, maar heeft die tot nu toe niet gekregen, meldt een bron aan Vedomosti.

Onafhankelijke media onder druk

In Rusland geldt sinds 2010 een wet die bepaalt dat 50 procent van de aandelen van een televisiestation in Russische handen moet zijn. Een dergelijke samenwerkingsovereenkomst is in het geval van CNN nooit tot stand gekomen, schrijft de krant. De afgelopen jaren heeft CNN toch mogen uitzenden zonder dat de autoriteiten moeilijk deden. Onlangs werd een wet aangenomen die bepaalt dat media nog maar voor 20 procent in buitenlandse handen mogen zijn.

Een andere bron van Vedomosti suggereert dat CNN stopt vanwege de lage reclame inkomsten in Rusland. Wat ook de reden is achter het vertrek van CNN, het gevolg is dat het aanbod van onafhankelijke media voor Russische burgers steeds kleiner wordt. De Russische dienst van de BBC en Deutsche Welle ging in 2011 al over naar internet, schrijft Vedomosti.

Het Engelstalige Russia Today (RT), dat de Russische staatsvisie op mondiaal nieuws wereldwijd verspreidt, werd vandaag berispt door de Britse mediawaakhond Ofcom. Volgens The Guardian dreigt Ofcom met sancties, omdat RT de Britse regels over onpartijdigheid heeft geschonden in zijn berichtgeving over de Oekraïne-crisis.

De berisping valt precies samen met de lancering door Russia Today van een internationale persdienst die ‘propaganda’ door andere nieuwsbedrijven moet bestrijden.

Twitter avatar SputnikInt Sputnik #Sputnik will give alternative viewpoint on world events - Rossiya Segodnya Director General http://t.co/XDqXZI3CpM http://t.co/oetcENYTrD

De dienst, Spoetnik, werd door menig westers journalist juist weer gezien als nieuwe bron van Russische propaganda.

Twitter avatar parfitt_tom Tom Parfitt Dmitry Kiselev, Russia’s propagandist in chief, has launched a new state-run international “media brand”, Sputnik: http://t.co/OzZ9xMR9IG
Twitter avatar ASLuhn Alec Luhn Kremlin’s @SputnikInt debuts w/column by Polish neo-Nazi claiming US foreign policy driven by “Trotskist”(sic) ideals http://t.co/7Z2oMtvxBy
Twitter avatar KiritRadia Kirit Radia What can we expect from Russia’s new @SputnikInt? A sample from Day 1 http://t.co/KIDWyJbci0 & http://t.co/CQwypih1uu http://t.co/dA2CX3iZ9A
    • Laura Klompenhouwer
    • Steven Derix