Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Blatter: WK niet in Qatar vanwege financiering Islamitische Staat

FIFA-president Sepp Blatter
FIFA-president Sepp Blatter Foto EPA / Steffen Schmidt

FIFA-president Sepp Blatter zou tijdens een etentje hebben gezegd dat het WK voetbal 2022 niet in Qatar wordt gehouden. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het gaat niet om de hitte

Volgens een bron van het kwaliteitsblad zei de 78-jarige Blatter tijdens een diner in Oslo tegen een paar Noorse voetbalfunctionarissen dat niet de hitte het land parten zal spelen, maar het feit dat ‘het emiraat terreurbeweging Islamitische Staat financiert’.

Zo ging dat etentje

Blatter zat aan tafel met een aantal andere FIFA-functionarissen en een paar leden van de Noorse voetbalbond. Een van hen vroeg hoe het met de voorbereiding van het WK in Qatar ging en Blatter antwoordde:

“De Arabieren zijn arrogant. Ze geloven dat ze zich met hun vele geld alles kunnen veroorloven.”

Vervolgens zei hij dat het emiraat IS financiert en concludeerde hij dat het WK niet in Qatar gehouden zal worden. Schending van de mensenrechten en de omstreden werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions in Qatar bouwen hadden er nu dus even niets mee te maken.

Al vaker gedoe rondom WK in Qatar

Het gedoe rondom een zomers WK in de oliestaat begon direct na toewijzing van Qatar als gastheer. FIFA-voorzitter Sepp Blatter meende eerst nog dat de stadions best gekoeld konden worden zodat de spelers geen last hebben van de hitte.

Daarnaast zorgt de toewijzing van het WK aan Qatar al maanden voor allerlei corruptiegeruchten. Qatar zou geheime betalingen hebben gedaan om de organisatie van het WK naar zich toe te trekken. Vijf van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die in december 2010 voor Qatar kozen, zijn later teruggetreden wegens corruptieverdenkingen.

Een aantal maanden geleden zei Blatter tijdens een tv-interview dat de keuze voor Qatar ‘een fout’ was. Toen had zijn opmerking te maken met de te verwachte hitte tijdens de zomer in Qatar, iets waar veel teams niet aan gewend zijn. Tijdens de stemming zou de FIFA-president zelf ook niet voor Qatar hebben gekozen.