Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Band Aid 30 komt met lied voor ebola

Bono tijdens Live Aid
Bono tijdens Live Aid Foto via Press Centre Live Aid

Bob Geldof komt met een 2014-editie van Live Aid en de opbrengsten gaan naar de bestrijding van ebola. Vandaag werd bekend dat Ed Sheeran, Chris Martin (van Coldplay), Bono (van U2), Emeli Sandé en de jongens van One Direction in elk geval meedoen. De rest van de “bandleden” volgen nog. Aan Band Aid 30 zullen, de naam zegt het al, 30 artiesten meedoen.

Twitter avatar MinnieSteph5 Minnie Stephenson Sir Bob Geldof #BandAid30 not nostalgia but a “wonderful” thing that this country reaches out to the world to help http://t.co/Ixsr8Sil1n

Met welk liedje dan?

Of ze een uitvoering van ‘Do They Know It’s Christmas’ gaan doen, of dat er een compleet nieuw nummer komt, is nog onduidelijk. De opbrengst gaat in ieder geval naar de bestrijding van Ebola.

Zo is het begonnen

In 1984 zag Geldof een BBC-documentaire over de hongersnood in Ehtiopië. Volgens de film waren er in 1984 en 1985 alleen al meer dan een miljoen slachtoffers. Hij besloot een liedje te schrijven waarmee hij geld in kon zamelen voor de hongersnood in Oost-Afrika. Geldof benaderde Ultravox-leider Midge Ure en verzamelde 40 Britse sterren, de grootste popartiesten van die tijd, om een lied voor Afrikaanse hongersnood op te nemen. Onder de naam Band Aid zongen dat jaar onder andere Bono, Sting, Boy George en George Michael mee.

Er kwam een videoclip en de track werd een wereldwijde hit, met opbrengsten van ruim 10 miljoen dollar.

Bekijk de hit uit 1984:

Met z’n allen op het podium

In 1985 volgde een legandarisch benefietconcert: op 13 juli trad een groot aantal artiesten op tijdens een 16 uur durend optreden. Tijdens het evenement waren er gelijktijdig optredens in de Verenigde Staten (JFK Stadium te Philadelphia), het Verenigd Koninkrijk (Wembley Stadium te Londen) en andere kleinere locaties waaronder Den Haag.

De opbrengst van het concert overtrof alle verwachtingen van organisatoren Geldof en Ure. Ze hadden gerekend op zo’n 1 miljoen pond, maar de opbrengsten bleken ruim 150 miljoen pond te zijn.

Michael werd erdoor geïnspireerd

Het enorme succes van de single van Live Aid inspireerde Michael Jackson om met een Amerikaanse tegenhanger te komen: USA For Africa werd in het leven geroepen en de single ‘We Are The World’ werd uitgebracht.

Niet iedereen vond het een goede zaak

Het concert van Live Aid in 1985 gaf miljoenen mensen een gevoel van globale sympathie, maar volgens de Britse columnist Ian Birrell had het initiatief uiteindelijk een negatieve impact. In de Daily Mail schreef hij hoe Live Aid ondanks de goede bedoelingen heeft gezorgd voor een paternaliserende visie op hulp aan de bevolking in ontwikkelingslanden en het concert uiteindelijk alleen maar schadelijk is geweest voor de landen die men met het concert juist wilde helpen.

Revival

Het is niet de eerste revival van Band Aid. In 1989 kwam Geldof al met Band Aid II, onder andere Cliff Richard, Wet Wet Wet en Kylie Minogue zongen toen mee. In 2004 was er Band Aid 20, met Bono, Coldplay, Keane, Moloko, Snow Patrol, Joss Stone en Robbie Williams.

En nu volgt dus Band Aid 30 voor ebola.