Agenten worden niet vervolgd voor dood arrestant

Het Openbaar Ministerie hoeft de agenten en de forensisch arts die betrokken waren bij de arrestatie van een verdachte die later overleed, niet te vervolgen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof.

Mensen betreden het gerechtsgebouw in Amsterdam.
Mensen betreden het gerechtsgebouw in Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

De agenten en de forensisch arts die in 2011 betrokken waren bij de arrestatie van een verdachte die later overleed, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie hoeft niet tot vervolging over te gaan, heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist.

In juli 2011 werd in Beverwijk een 22-jarige man uit Heemskerk opgepakt, omdat hij zich na een vernieling agressief gedroeg tegen de politie. In de cel bleef hij onrustig en is hij twee keer bezocht door een forensisch arts. Bij het laatste bezoek constateerde de arts geen hartslag meer, waarna de arrestant werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis werd overgebracht. Daar overleed hij, volgens het hof waarschijnlijk als gevolg van cocaïnegebruik.

Het OM meldde in 2012 dat in het onderzoek naar de dood van de arrestant geen bewijs was gevonden voor strafbare feiten door de arts. Het gerechtshof, waar de familie van het slachtoffer een klacht had ingediend, bevestigt dat nu. Ook de betrokken politiemensen kan geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt, stelt het hof.