Marokko weigert organisatie vanwege ebola

None

Gezocht: een land dat de Afrika Cup wil organiseren. Het voetbaltoernooi moet over ruim twee maanden beginnen, maar gastland Marokko maakte zaterdag bekend het evenement niet te willen organiseren vanwege de ebolacrisis.

„Deze beslissing is vooral ingegeven door de medische risico’s die dit virus heeft op de gezondheid van onze mede-Afrikanen”, liet de Marokkaanse minister van Sport, Mohamed Ouzzine, zaterdag in een verklaring weten. Ook vreest Marokko – waar geen ebola heerst – dat supporters uit West-Afrika het virus overdragen waardoor de toeristenindustrie in het land gevaar loopt.

Marokko had voorgesteld om het toernooi uit te stellen. Dat is voor de Afrikaanse voetbalbond CAF geen optie: op de kalender van de internationale voetbalbond FIFA is geen ander geschikt moment te vinden voor het continentale toernooi.

De Afrikaanse voetbalbond heeft Marokko de afgelopen tijd onder druk gezet om het toernooi doorgang te laten vinden – ondanks de bezwaren. De CAF vindt dat Marokko onnodig paniek zaait door de weigering.

Ook wijst de Afrikaanse voetbalbond erop dat het toernooi geen grote hoeveelheden supporters trekt omdat veel Afrikaanse fans niet de financiële middelen hebben om hun nationale team achterna te reizen.

De Afrikaanse voetbalbond heeft andere landen benaderd om de organisatie van het toernooi over te nemen. Tot nu toe hebben zich geen landen gemeld. Daarmee heet de CAF een serieus probleem.

Morgen houdt de Afrikaanse voetbalbond een bijeenkomst in Kaïro waar gesproken wordt over de toekomst van het toernooi. Annuleren is een van de opties. „We doen geen mededelingen tot na de vergadering, als er een definitief besluit is genomen”, zei de voorlichter van de CAF tegen persbureau Reuters.

De Afrika Cup is voor de Afrikaanse voetbalbond een belangrijke inkomstenbron. Het toernooi – dat iedere twee jaar wordt gehouden – staat gepland voor 17 januari tot en met 8 februari volgend jaar.

Op dit moment komt ebola voor in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tot nu toe 13.703 ebola-gevallen gemeld, waarvan er 4.920 zijn overleden.