Nieuwe regering in Jemen beëdigd tijdens politieke crisis

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi (midden) omringd door de zojuist beëdigde regering in het presidentieel paleis in Sana’a. Foto: AP

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft een nieuwe regering beëdigd, ondanks bezwaren van de partij van zijn voorganger Ali Abdullah Saleh en shi’itische rebellen die de hoofdstad Sana’a in handen hebben.

Dertig ministers, onder wie premier Khaled Bahah, werden vandaag in het presidentieel paleis beëdigd. Bahah werd premier na een akkoord dat een eind moest maken aan weken van geweld en politieke onrust. Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling van de Verenigde Naties. Alle politieke partijen en groepen stemden in met de vorming van een onafhankelijk kabinet van technocraten.

Spanningen na sancties VN-Veiligheidsraad

De instelling van nieuwe sancties door de VN-Veiligheidsraad afgelopen vrijdag tegen oud-president Saleh en shi’itische rebellen heeft de spanningen echter weer doen toenemen. De Veiligheidsraad besloot tot bevriezing van alle tegoeden en een wereldwijd reisverbod voor Saleh en de twee belangrijkste commandanten van shi’itische rebellen, Abd al-Khaliq al-Huthi en Abdullah Yahya al Hakim.

Minstens drie ministers boycotten de regering, nadat Saleh deze als niet representatief had bestempeld. Ook shi’itische rebellen zijn negatief over de nieuwe regering. Premier Bahah zegt dat het sanctiebesluit niet van de Jemenitische regering komt maar van de internationale gemeenschap. De regering zal het sanctiebesluit wel respecteren en “met de Veiligheidsraad samenwerken bij de uitvoering”, aldus Bahah.

    • Eva de Valk