Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Hamas verhindert herdenking dood Arafat - ‘onvoldoende beveiliging’

Een Palestijnse man loopt langs een muurschildering van de aanstaande dinsdag tien jaar geleden overleden Palestijnse leider Yasser Arafat. Foto: ASP / Abbas Momani
Een Palestijnse man loopt langs een muurschildering van de aanstaande dinsdag tien jaar geleden overleden Palestijnse leider Yasser Arafat. Foto: ASP / Abbas Momani

De militante Palestijnse groep Hamas heeft een herdenkingsceremonie  in de Gazastrook voor de tien jaar geleden overleden Palestijnse leider Yasser Arafat afgezegd. Het door Hamas gedomineerde ministerie van Binnenlandse Zaken zegt onvoldoende beveiliging voor de bijeenkomst te kunnen opbrengen.

Een woordvoerder van Fatah bevestigt tegenover persbureau AP dat de aanstaande dinsdag geplande ceremonie niet doorgaat:

“We hebben het evenement moeten afzeggen omdat Hamas op politiek en op veiligheidsniveau zegt dat zij de ceremonie niet kunnen beveiligen.”

Verhoudingen Fatah en Hamas afgelopen weken verslechterd

Het besluit illustreert de aanhoudende spanningen tussen Hamas en de Fatah-groep van Arafat, vertelt onze correspondent in Israël Derk Walters:

“Fatah en Hamas hebben afgelopen lente een eenheidsregering gevormd, die een eind moet maken aan jaren van vijandschap. Maar de afgelopen weken zijn de verhoudingen tussen de twee partijen verslechterd. Een bezoek aan de EU werd afgezegd. Er vonden afgelopen week verschillende explosies plaats bij woningen van prominente Fatah-leiders en ook het podium waar de herdenking voor Arafat moet plaatsvinden werd vernield. Het belooft weinig goeds voor de wederopbouw van Gaza, waar de eenheidsregering voor moet zorgen.”

Het zou de eerste herdenkingsbijeenkomst van Fatah in de Gazastrook zijn sinds 2007, het jaar waarin Hamas de macht in het gebied naar zich toe trok. De vorige bijeenkomst, enkele maanden na deze machtsovername, leidde tot rellen waarbij tien mensen omkwamen.