Catalanen vandaag naar stembus voor informele peiling

Leider van de partij Democratische Unie van Catalonië (UCD), Josep Antoni Duran Lleida, brengt in Barcelona zijn stem uit tijdens de volkspeiling vandaag in Catalonië. Foto EPA / Villar Lopez

De regio Catalonië, in het noordoosten van Spanje, opende vanochtend de stemlokalen voor een informele stemming over onafhankelijkheid. De centrale regering in Madrid beschouwt de stemming als onwettig.

Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde vorige week dat de stemming moest worden opgeschort, maar de Catalaanse regionale regering heeft besloten deze toch te laten doorgaan.

Ook buiten de Spaanse regering is niet iedereen enthousiast over de volkspeiling in Catalonië. Het is verleidelijk om sympathie te hebben voor de onafhankelijkheidsreferenda, stelde bijvoorbeeld de Belgische politicoloog Vincent Stuer afgelopen week in NRC Handelsblad. Maar het heeft ook risico’s, zei hij.

“Het hertekenen van landsgrenzen lijkt iets ongevaarlijks en heeft zelfs iets aantrekkelijks. Waarom ook niet? Als de Catalanen beslissen dat ze onafhankelijk willen worden, mogen de Spanjaarden dat toch niet tegenhouden?” Maar Stuer waarschuwt: “Je weet waar je begint, maar je weet niet waar je uitkomt.”

Europese Unie

Stuer maakt zich vooral zorgen met betrekking tot de Europese Unie, die als regio’s zoals Catalonië zich in de toekomst daadwerkelijk zouden mogen gaan afscheiden wel 35 verschillende leden zou kunnen krijgen. Hij zei vorige week in de krant:

“De les die we na de Tweede Wereldoorlog trokken was niet voor niets: ga landsgrenzen niet opnieuw tekenen, maar overstijg ze door ze minder gevaarlijk, minder betwist te maken. Dit is de grondslag van de Europese Unie, die we nu op de helling zetten. Eigenlijk eigenaardig, het vergeten van de lessen van de geschiedenis.”

Meer dan 40.000 vrijwilligers bij stembureaus

De Catalaanse regering verwacht dat meer dan veertigduizend vrijwilligers de stembureaus zullen bemannen, meldt persbureau AP. Kiezers kunnen op de stembiljetten ja of nee zeggen op twee vragen: moet Catalonië een staat worden en zo ja, moet het dan onafhankelijk zijn. Uitslagen worden pas morgen verwacht.

Catalonië telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners en is een van de welvarendste regio’s in Spanje.

Update 13.10 uur: Bij een stemlokaal in een school in Barcelona, waar honderden mensen in de rij stonden heerste een uitgelaten stemming, meldt persbureau AP. Ook op andere plaatsen in Catalonië stonden kiezers in de rij, was op de regionale televisie te zien. Spaanse openbare aanklagers hebben vanavond laat een onderzoek aangekondigd om te bepalen of de Catalaanse regering met de informele stemming na het schorsingsbesluit van het Constitutionele Hof de wet heeft overtreden.

    • Niels Posthumus