‘Rusland betrokken bij raketsysteem dat MH17 neerhaalde’

Foto van het raketsysteem ‘Boek M1’ van de Russische sociale netwerksite VKontakte, gedocumenteerd door het Britse onderzoekscollectief Bellingcat.
Foto van het raketsysteem ‘Boek M1’ van de Russische sociale netwerksite VKontakte, gedocumenteerd door het Britse onderzoekscollectief Bellingcat.

Vlucht MH17 is neergeschoten met een raketsysteem dat werd geleverd door de Russische strijdkrachten. Tot die conclusie komen de onderzoeksjournalisten van het Britse online-collectief Bellingcat, op basis van foto- en videomateriaal.

Als Bellingcat gelijk heeft, dan zal dat internationale gevolgen hebben. Moskou heeft tot nu toe volgehouden dat het geen wapens heeft geleverd aan de opstandelingen in het oosten van Oekraïne. De rebellen hebben laten weten dat ze niet beschikten over wapens om een verkeersvliegtuig op 9 kilometer hoogte uit de lucht te schieten.

Bellingcat baseert zich op foto- en videomateriaal

Bellingcat weerspreekt dat nu. Al eerder publiceerden de Britten een uitgebreide analyse van foto’s en videobeelden, waaruit bleek dat de opstandelingen bezig waren met het transport van het raketsysteem ‘Boek M1’. De lanceerinstallatie die toen werd gezien, kan volgens Bellingcat worden gekoppeld aan een oefening van Russische troepen dichtbij de Oekraïense grens.

Bellingcat baseert zich daarbij op een gedetailleerde analyse van foto- en videomateriaal. MH17 crashte op 17 juli op 30 kilometer van de Russische grens, op grondgebied dat werd gecontroleerd door separatisten.

Eerdere onderzoeken: de ‘Boek-M1’ mogelijk gestolen uit Oekraïne

Westerse bronnen lieten meteen na de crash weten dat het toestel was neergeschoten door pro-Russische rebellen. Aanvankelijk wezen de VS ook naar Moskou. In latere verklaringen liet Washington echter weten dat er geen directe aanwijzingen waren dat Rusland direct betrokken was.

Het Duitse weekblad Der Spiegel citeerde kort geleden uit een geheime briefing van de Duitse geheime dienst aan de Bundestag. Volgens Der Spiegel concludeert de Bundesnachrichtendienst dat MH17 door de pro-Russische opstandelingen is neergehaald, maar dat ze de raketten waarschijnlijk hebben veroverd op het Oekraïense leger. Al eerder concludeerde NRC Handelsblad in een uitgebreide reconstructie dat niet uit te sluiten valt dat de ‘Boek-M1’ niet door Rusland werd geleverd.