Opkomst van 2 miljoen bij peiling Catalonië - ‘grote onvrede’

Vrijwilligers beginnen met het tellen van stemmen van het officieuze referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Foto: AP / Manu Fernandez
Vrijwilligers beginnen met het tellen van stemmen van het officieuze referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Foto: AP / Manu Fernandez

In een officieus referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië hebben vandaag 1,9 miljoen mensen hun stem uitgebracht. 

Dat meldt persbureau AFP. De regio Catalonië, in het noordoosten van Spanje, opende vanochtend de stemlokalen voor een informele stemming over onafhankelijkheid. Catalonië telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners en is een van de welvarendste regio’s in Spanje.

De centrale regering in Madrid beschouwt de stemming als onwettig. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde vorige week dat de stemming moest worden opgeschort, maar de Catalaanse regionale regering heeft besloten deze toch te laten doorgaan.

‘Hoge opkomst bewijs van onvrede’

Het referendum gaat inmiddels niet zozeer over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden, maar over de vraag of inwoners van Catalonië hun stem mogen laten horen, zegt onze correspondent in Spanje Koen Greven:

“De hoge opkomst toont hoe diep de onvrede is onder de inwoners van Catalonië. Ze willen zich niet de mond laten snoeren door Spanje.”

Greven verwacht dat verreweg de meeste stemmers zich voor onafhankelijkheid zullen uitspreken:

“Het referendum heeft geen juridische status, dat is vandaag op alle mogelijke manieren duidelijk gemaakt. Ik verwacht dat de kiezers zich vandaag daarom scherper uitspreken dan wanneer het referendum daadwerkelijk politieke consequenties heeft.

“De inwoners in Catalonië die tegen onafhankelijkheid zijn, blijven vandaag in groten getale thuis. Verschillende potentiële nee-stemmers vertelden mij: ‘Het referendum is niet wettelijk, het heeft geen status en ik wil er niets mee te maken hebben’.”

De uitslag wordt morgenochtend bekendgemaakt.

    • Eva de Valk