Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Asscher: bewaking joodse instellingen doet pijn

Bloemen bij een monument voor de voormalige centrale synagoge in München. Vandaag wordt in Europa de Kristallnacht herdacht. Foto: EPA / Tobias Hase
Bloemen bij een monument voor de voormalige centrale synagoge in München. Vandaag wordt in Europa de Kristallnacht herdacht. Foto: EPA / Tobias Hase

Het doet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ‘ijzingwekkend pijn’ dat politiebewaking nodig is bij de Hollandsche Schouwburg. Dat zei hij in zijn toespraak tijdens de herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Asscher trok in zijn toespraak een lijn tussen de ‘huiveringwekkende uitbarsting van Jodenhaat’ in 1938 en de noodzaak tot bescherming van joodse instellingen in Nederland nu. Aanleiding voor de bescherming is de fatale aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei die werd gepleegd door een teruggekeerde Syriëganger.

Asscher: ‘We zijn nog niet bevrijd van antisemitisme’

De bewaking, die eveneens wordt ingezet bij de Portugese Synagoge, maakt volgens de vicepremier het verleden voelbaar. “Ik sta hier met een verscheurd gevoel”, aldus Asscher. Hij erkende dat ook nu nog antisemitisme voorkomt in Nederland. “Daar zijn we op 5 mei 1945 helaas niet van bevrijd.” Het aanpakken van antisemitisme en andere vormen van discriminatie vraagt volgens Asscher om “een brede aanpak, die begint in de opvoeding”.

Als ouders hun kinderen niet de kernwaarden van de Nederlandse samenleving meegeven, dan moeten die hun op school worden bijgebracht, aldus de minister:

“Wij accepteren niet dat mensen zich hier bedreigd moeten voelen. Wij accepteren niet dat mensen worden buitengesloten. We mogen niet lijdzaam toekijken als onze rechtsstaat wordt ondermijnd. Dat is een van de belangrijkste lessen uit de geschiedenis van de Kristallnacht.”

De gehele toespraak van Asscher is integraal terug te lezen op de website van het Parool.

Ook in Duitsland Kristallnacht herdacht

De Kristallnacht, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 plaatsvond, was een door de nazi’s georganiseerde aanval gericht tegen Joden in Duitsland. Synagogen werden in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad en Joodse mensen vermoord.

In Berlijn, waar vandaag het 25-jarige jubileum van de Val van de Muur werd gevierd, stond bondskanselier Angela Merkel stil bij de Kristallnacht. Ze wees erop dat 9 november met de herdenking van de Val van de Muur (1989) en de Kristallnacht (1938) een belangrijke datum in de Duitse geschiedenis vormt. Merkel:

“Ieder jaar voel ik op 9 november niet alleen vreugde, maar ook de verantwoordelijkheid die de Duitse geschiedenis ons oplegt.”