Ajax wint na zwak begin ruim van Cambuur

Davy Klaasen (midden) van Ajax in duel met Albert Rusnak (tweede van links) van SC Cambuur. ANP OLAF KRAAK

Ajax heeft de uitwedstrijd bij SC Cambuur van vandaag gewonnen. Het werd 4-2. Ajax kwam al in de tweede minuut van de wedstrijd op achterstand, maar herstelde dat.

Cambuur kwam in de tweede minuut via Sebastian Steblecki op voorsprong, maar via Arkadiusz Milik en Davy Klaassen stelde Ajax snel orde op de zaken. In de tweede helft liepen de Amsterdammers via Milik en Anwar El Ghazi uit naar 1-4. In de slotminuut maakte Bartholomew Ogbeche nog een eretreffer.

Ajax repareert achterstand al in eerste helft

Na tien minuten had niemand in het Cambuurstadion kunnen vermoeden dat Ajax een ruime zege zou boeken. Cambuur schoot zoals door trainer Henk de Jong aangekondigd uit de startblokken en overrompelde de landskampioen. Na geklungel in de Ajax-defensie scoorde de Pool Steblecki de 1-0. Bartholomew Ogbeche had er 2-0 van kunnen maken, maar stuitte op doelman Jasper Cillessen.

Compleet uit de lucht vallen kwam de 1-1 van Milik. De Poolse aanvaller werd weggestuurd door Nicolai Boilesen en schoot knap raak. Het was pas de eerste keer dat de Amsterdammers bij het doel van de tegenstander kwamen.

Niet veel later werd het ook 1-2. Klaassen stond aan het einde van een vloeiende aanval. El Ghazi had er ook nog 3-1 van kunnen maken, maar na een knappe solo schoot hij ruim over.

Cambuur wil in tweede helft voor aanval gaan

In de rust wisselde Cambuur-coach De Jong aanvallend. Hij bracht aanvaller Martijn Barto voor middenvelder Mohamed El Makrini. Cambuur voerde een fase druk uit op Ajax, maar de treffer viel aan de andere kant. Op aangeven van El Ghazi tekende Milik voor zijn tweede treffer. El Ghazi was gretig op zoek naar een goaltje en kreeg die ook. Daar kwam het nodige geluk bij kijken, want zijn schot werd van richting veranderd.

Ogbeche kreeg vervolgens twee goede mogelijkheden, maar een omhaal en een kopkans troffen geen doel. Driemaal was uiteindelijk scheepsrecht voor de Nigeriaan. In blessuretijd mocht hij vanaf elf meter aanleggen. Scheidsrechter Edwin Boot, die in de slotfase de geblesseerde Danny Makkelie verving, kende een strafschop toe na een lichte overtreding op Sjoerd Hemmen. Ogbeche faalde vervolgens niet. (Novum)