26 jaar getrouwd met NRC - tijd voor een wilde nacht

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De vijfde Nacht van NRC in De Doelen in Rotterdam

Wie: Presentator Wilfried de Jong, cultuurhistoricus Herman Pleij met zijn vrouw Elsje, interviewer Coen Verbraak, columnisten Youp van ’t Hek en Folkert Jensma en veel – heel veel, wel 2.100 - trouwe lezers, onder wie: Rob Kuiters, Harm Spanhaak, Annie van de Eikhoff, Jeannemiek Miltenburg en Klaas Spanjer.

Geen idéé waar zijn vrouw is. Toch niet bij Wilfried de Jong, hè? Die ging iets doen in een donkere kamer. Zenuwachtig lachje. Rob Kuiters bestudeert het programma nog eens. “We proberen elkaar een beetje vrij te laten.” Wat betreft de invulling van deze 5e Nacht van NRC dan.

Romantiek met kroonluchters

Kuiters is net zolang getrouwd als dat hij abonnee is. Zesentwintig jaar. Oef. Ja, je kunt hem best honkvast noemen, zegt hij. NRC-lezers-dingetje. Het aantal huwelijksjaren loopt gelijk op met de abonnementsperiode, zo lijkt. Een boel vijftigers met hun eega, vanavond in De Doelen in Rotterdam. Uitgedost in zondagse tweedjasje en bloemetjesbloezen. Het blijft wel een avond uit.

“Je moet dingen samen blijven doen. Léuke dingen. Niet gaan winkelen dus”, ontrafelt Herman Pleij het geheim van zijn 47-jarige huwelijk met mevrouw Pleij. De cultuurhistoricus is net geïnterviewd door Coen Verbraak maar nu is alle aandacht weer voor Elsje. Vanavond slapen ze in Hotel Manhattan. “Heel sjiek hoor, met kroonluchters.”

En verhip, Herman Pleij was er ook bij. #nachtnrc

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) on

Een slippertje moet kunnen

Alles voor de romantiek. Vinden Harm Spanhaak en zijn vrouw Annie van de Eikhoff ook. Die gaan straks “niet meer terug naar 020”, zeggen ze. Nog een hotelovernachting in Rotterdam. Het stel is “al heel lang getrouwd”. Ook met NRC overigens. “Ik spel de weekendkrant van A tot Z”, verklaart Spanhaak plechtig. “Alleen het sportkatern gooi ik meteen weg.”

In de hal, turend naar het programma: Jeannemiek Miltenburg en Klaas Spanjer uit Leeuwarden. Die zijn tien jaar getrouwd. Groentjes. En met NRC zijn ze nog niet helemáál vergroeid, geven ze toe. Schoorvoetend. “Af en toe lezen we De Telegraaf.” Ach. Een slippertje overkomt de beste. Maar aan de columnisten zijn ze trouw. Miltenburg: “Youp lezen we altijd, Frits Abrahams, Folkert Jensma.”

Net Miss Universe

Die laatste won de Heldringprijs voor beste columnist. Wat er door hem heenging, vroeg Wilfried de Jong. “Nou, ik wist drie weken geleden al dat ik de prijs zou winnen”, kucht Jensma. “Maar ik ben totáál uit het veld geslagen. Ik voel me net Miss Universe die een kroontje op haar hoofd gedrukt krijgt. Dus, eh, wereldvrede!”

Rob Kuiters draait zijn plattegrond nog eens om. Hij zoekt de zaal met Derk Sauer die over Rusland gaat vertellen. Desoriëntatie alom. Zolang hij straks maar op tijd bij het optreden van Youp van ’t Hek is. En hij zijn vrouw terugvindt.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken