Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VVD vetoot eigen Kamerlid voor belangrijke EU-post in parlement

René Leegte (VVD) bij een spoeddebat over gaswinning in Groningen.
René Leegte (VVD) bij een spoeddebat over gaswinning in Groningen. Foto ANP / Bart Maat

VVD-Kamerlid René Leegte, vicevoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken, mag van zijn eigen partij geen voorzitter worden van deze Commissie. Volgens ingewijden zou Leegte zich in de ogen van de fractietop als te pro-Europees hebben ontwikkeld.

De liberalen hebben nu Malik Azmani, woordvoerder asielzaken, naar voren geschoven als voorzitter. In tegenstelling tot Leegte heeft hij geen ervaring in EU-kwesties.

Verbaasd over handelswijze

Andere partijen in de Tweede Kamer zijn verbaasd over de handelwijze van de VVD. De voorzittersfunctie komt vacant door het vertrek van CDA’er Raymond Knops, die zich in de fractie met andere zaken gaat bezighouden en daarom uit de commissie Europese Zaken vertrekt. Normaliter wordt bij een tussentijdse wisseling iemand van dezelfde partij voorzitter.

Maar in dit geval had Knops voorgesteld zijn functie niet aan een CDA’er toe te kennen, maar aan het VVD-Kamerlid Leegte. Hij is namelijk als vicevoorzitter reeds goed ingewerkt en beschikt vanuit die functie over veel contacten met de parlementen van andere EU-landen. Dat is volgens de vertrekkende Knops des te belangrijker nu Nederland over ruim een jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Hij dan ook verrast dat de VVD nu een andere, onervaren kandidaat heeft voorgedragen.

De commissie stemt volgende week over een nieuwe voorzitter. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft deze week tijdens een procedurevergadering gepleit voor een voorzitter met kennis van zaken.

meer dan technisch voorzitterschap

In tegenstelling tot veel andere commissies is het voorzitterschap van de commissie Europese Zaken niet alleen technisch van aard, maar worden ook veel contacten met EU-lidstaten onderhouden en bezoeken afgelegd aan andere landen.

René Leegte onthoudt zich van commentaar.