Verzorgingshuizen kunnen de structurele problemen niet oplossen

Foto ANP / Evert-Jan Daniëls
Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

Verpleeg- en verzorgingshuizen kampen met structurele problemen en slagen er niet in deze op te lossen, ondanks aanhoudende waarschuwingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat blijkt uit een analyse door NRC Handelsblad van meer dan tien rapporten geschreven door de inspectie over verpleeghuiszorg in de afgelopen vijftien jaar.

nog steeds ‘onvoldoende’ verbetering

In de rapporten doet de Inspectie verslag van inspectiebezoeken bij honderden verzorgingshuizen. Keer op keer komen dezelfde mankementen naar voren: te weinig deskundig personeel, onveilige situaties bij medicatieverstrekking en te veel vrijheidsbeperking voor ouderen.

Opmerkelijk is dat de inspectie op deze punten al zeker tien jaar verbeteringen eist, maar dat deze volgens een rapport van dit jaar “onvoldoende” van de grond komen.

meer behoefte aan zorg

Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde erkent dat al jarenlang dezelfde problemen aanhouden in verzorgingshuizen. Zij ziet wel dat verzorgingshuizen proberen de zorg te verbeteren, maar die pogingen worden voortdurend ingehaald door de werkelijkheid: ouderen die op steeds hogere leeftijd en met ernstigere klachten in het verzorgingshuis terecht komen. Van Diemen-Steenvoorde:

“De kennis en ervaring van zorgverleners is niet in overeenstemming met de zorgbehoefte van ouderen. Dat is ons belangrijkste punt van zorg.”

Lees het hele verhaal vandaag in NRC Weekend, of hier online: ‘Urine over enkels? Structureel’ (€)