Conflict Israël en Jordanië laait op

Foto AFP
Foto AFP

Israëlische veiligheidstroepen bewaken een Palestijnse moslim die het traditionele vrijdaggebed uitspreekt op een straat buiten de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. Het conflict rond de Tempelberg in Jeruzalem is er niet alleen een van Israël met de Palestijnen, ook de relatie met Jordanië staat op het spel. Een Jordaanse stichting heeft de Tempelberg al decennialang in beheer. Gisteren gingen in Jordanië in meerdere steden duizenden inwoners de straat op, omdat ze willen dat de regering een einde maakt aan het vredesverdrag met buurland Israël. Er werd „dood aan Israël” geroepen. De Israëlische premier Netanyahu heeft telefonisch overlegd met de Jordaanse koning Abdullah II over de spanningen rond de Tempelberg. Ze riepen joden en moslims op het geweld te staken.

    • Reuters