Tarieven van Wiebes, blauwe vinkjes in Whatsapp, wifi is overal

DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien beantwoordt vragen in de Tweede Kamer over de 642 miljoen euro die Nederland aan Brussel moet betalen. ANP EVERT JAN DANIELS

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn onze belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Hoeveel moet jij bijbetalen van Wiebes? Deze week maakte de staatssecretaris van Financiën bekend wat zes miljoen Nederlanders precies als naheffing van de Belastingdienst moeten betalen - niet echt een leuke week dus, voor de VVD’er. De kosten? Gemiddeld 150 euro per persoon. Maar de bedragen variëren nogal per inkomensgroep.

2. Ook voor leaseauto’s is er nu een plan van Wiebes. Volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, semi-elektrische betalen de helft van het tarief. Wij zochten uit wat het voordeligst is: leasen of kopen, elektrisch rijden of ouderwets benzineslurpen? En als je dan kiest voor rijden op stroom: lees hier de elektrische auto-etiquette.

3. Stereconoom Piketty was in Nederland om te spreken over ongelijkheid in bezit en vermogen. Goed moment voor Quote om de lijst met de allerrijksten van Nederland te presenteren. Die meteen het gelijk van de econoom bewees. Hoe scoor jij eigenlijk op de Piketty-meter?

4. En dan nu het echt belangrijke nieuws: de blauwe vinkjes in Whatsapp. Die verklappen of je berichtje al gelezen is - en al dan niet genegeerd wordt. Zes tips om de chatstress te verminderen.

5. Van koffiezetapparaat tot wasmachine: the Internet of Things is dichterbij dan je denkt. Deze 39 apparaten (kosten: 21.921,08 euro) werken nu al op wifi.

6. Maar pas op dat je niet lui of ziek wordt met zoveel wifi om je heen. Ga eens wat vaker staan op je werk, bijvoorbeeld. Daardoor leef je langer. En kijk in bed eens wat minder op het scherm van je smartphone.

7. Samen met broer of zus een bedrijf beginnen blijkt geen slecht idee. Familiebedrijven doen het op de beurs een stuk beter dan hun concurrenten. Drie redenen voor hun succes.

8. Een bril zonder korting kopen? Dat is haast onmogelijk. Leeftijdskorting, zorgkorting, een gratis montuur: Pearle, Eye Wish, Specsavers en Hans Anders bieden het allemaal aan. De vier grootste Nederlandse optiekketens zijn met een prijzenoorlog bezig.

9. Movember is in volle gang. Alhoewel, vol? De jaarlijkse campagne waarbij mannen een maand hun snor laten staan om geld en aandacht te scoren voor prostaatkanker, lijkt over het hoogtepunt heen.

10. Reebok raakt zijn wat goedkope imago maar niet kwijt. En dat is een probleem voor Adidas, die hoopte van het sportmerk een nieuw Nike te maken. Kunnen ze beter scheiden?

11. Ze haalde haar muziek van Spotify, maar zelfs Taylor Swift kan het album eigenlijk niet meer redden.

12. Altijd al willen meekijken in een Brabantse huiskamer, een dampende veestal in Noorwegen of een restaurant in Monaco? Grijp je kans op insecam.com. De website publiceert een lijst van beveiligingscamera’s die slecht beveiligd zijn. En dat zijn er véél, ook in Nederland.

    • Annemarie Sterk