Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

SP-Kamerlid Karabulut kritisch op eigen partij

De SP moet “zichtbaarder zijn” en “op alle fronten een tandje bij zetten”. Dat zegt het SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag in een interview met deze krant. Ze vindt haar partij de afgelopen tijd “te braaf” geworden. “Misschien proberen we te veel het redelijke alternatief te zijn. (…) Daardoor hadden we misschien minder oog voor wat er buiten het Binnenhof gebeurde.”

SP-Kamerlid Sadet Karabulut.
SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Foto ANP/ Martijn Beekman

De SP moet “zichtbaarder zijn” en “op alle fronten een tandje bij zetten”. Dat zegt het SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Ze vindt haar partij de afgelopen tijd “te braaf” geworden. “Misschien proberen we te veel het redelijke alternatief te zijn. (…) Daardoor hadden we misschien minder oog voor wat er buiten het Binnenhof gebeurde.”

De SP lijkt nauwelijks te profiteren van het bezuinigingsbeleid van Rutte II en impopulariteit van regeringspartij PvdA. Tegenover vijfentwintig zetels verlies van de PvdA in de peilingen staan slechts enkele zetels winst voor de SP. Bij de Algemene Beschouwingen in september kreeg fractievoorzitter Emile Roemer bovendien de hoon van andere partijen over zich heen toen hij geen cijfers paraat had. Karabulut: “Gezien de situatie van de PvdA en het harde beleid van het kabinet zouden we beter moeten scoren”.

De matige populariteit van de SP is niet alleen de schuld van Roemer, zegt Karabulut, maar van de partij als geheel. “Natuurlijk, Roemer is ons uithangbord. Je voorman moet gewoon presteren. Maar hij doet hartstikke z’n best.”

Potentieel partijleider

Binnen de SP wordt Karabulut gezien als een groot politiek talent en zelfs als potentieel partijleider. Zo werd ze dit voorjaar gevraagd om wethouder te worden in Amsterdam. Ze zei ‘nee’, „want ik ben nog niet klaar met mijn werk in Den Haag”.

Lees het hele interview vandaag in NRC Weekend (€).