Raven stoken graag in prille relaties

None
Illustratie Irene Goede

Jonge raven hebben nog niet veel te vertellen. Daarom trekken ze samen op. In zwermen zwerven ze over de velden en door de bossen, op zoek naar dode dieren om te eten.

Het is een spannende tijd voor de ravenjongens en meisjes. Iedereen probeert vriendjes te maken. „Ben ik wel populair genoeg? Zit mijn verenkleed wel goed? Vindt die ene raaf me nou gewoon leuk, of echt leuk?”

Na een tijdje krijgen sommige raven een vaste verkering. Ze schuiven dichter naar elkaar, snavel aan snavel en pikken elkaars veren schoon. Zo’n ravenkoppel krijgt ook meer macht in de groep, want met z’n tweetjes sta je sterker.

Uiteindelijk kiezen de verliefde raven een lapje grond om eieren uit te broeden en ravenkuikens groot te brengen. Andere raven mogen daar dan niet meer komen. Wie dat toch probeert, mag rekenen op een kras en een pik.

Meestal blijven de jeugdzwerm en de gesettelde raven een beetje uit elkaars buurt. Maar in Oostenrijk is er één plek waar alle raven samenkomen. En dat leidt natuurlijk tot gedonder.

De populaire ravenplek is een kleine Alpendierentuin, met wolven, beren, herten en wilde zwijnen. Elke ochtend tussen 7 en 9 uur worden de dieren hier gevoerd. Alle raven uit de buurt komen hier op af om wat voedsel te gappen.

Maar het is ook de tijd voor ravenpolitiek. Alle raven kijken goed naar elkaar. Wie vindt wie leuk? Zijn die twee nou een setje of niet? Dat zijn bloedserieuze ravenroddels. Want raven met een vriendinnetje of vriendje, die staan hoger in rangorde.

Soms stoken raven daarom in de relaties van andere raven. Dan gaat een raaf zomaar tussen twee liefkozende raven zitten. „Zeg, waar hadden jullie het eigenlijk over?” Weg romantiek. En soms jaagt een jaloerse raaf een nieuw vriendje of vriendinnetje met klappende vleugels weg.

Raven die zélf al verkering hebben, storen het vaakst andere liefdeskoppeltjes, zagen biologen. En de raven die bíjna verkering krijgen, zijn het doelwit.

Dat zou je kinderachtig of jaloers kunnen vinden van die raven-met-partner. Maar de biologen vinden het vooral knap dat raven prille relaties kunnen herkennen. En dat ze daar dan zo slinks in stoken, om de baas te blijven in de groep. Het ravenleven is net een soap.

    • Lucas Brouwers