Obama en Poetin treffen elkaar om fictief bestand Donbas te redden

Volgens Kiev dirigeert Moskou een week na verkiezingen troepen naar Donbas.

De presidenten Poetin en Obama doen volgende week een poging om nog iets te redden van het steeds fictievere bestand in de Donbas. De regeringsleiders zien elkaar eerst in Beijing voor de economische topconferentie van alle Stille Oceaan-staten (APEC) en later in Brisbane voor een bijeenkomst van de G-20. Volgens hun woordvoerders staat er geen officieel beraad op de rol maar hooguit een gesprek in de coulissen.

Maar intussen worden er nieuwe feiten geschapen. In de Donbas, waar pro-Russische rebellen afgelopen zondag verkiezingen hebben gehouden voor hun afgescheiden ‘volksrepublieken’, neemt het geweld in hoog tempo toe. Grote delen van Donetsk werden vrijdag getroffen door zwaar artillerievuur. Eerder meldde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de beschieting van scholen in de stad.

Volgens de Oekraïense regering is er afgelopen week een colonne van 32 tanks en ander zwaar geschut vanuit Rusland in de oostelijke provincies binnengetrokken. Lokale journalisten kunnen dit niet bevestigen. Ook de Amerikaanse regering onthoudt zich van commentaar. Canada en de NAVO maken wel melding van Russische troepenbewegingen aan nabij de Oekraïense grens. Moskou op zijn beurt noemt deze aantijging „ongegrond”.

De escalatie houdt verband met het fait accompli dat vorige week zondag is geschapen door de verkiezingen in de separatistische volksrepublieken. Deze stembusgang is niet in overeenstemming met het bestand dat OVSE, Rusland en Oekraïne begin september in Minsk sloten. In dat akkoord stond dat er lokale verkiezingen zouden worden georganiseerd op basis van de Oekraïense kieswet. Maar Rusland liet weten dat het de verkiezingen, die zijn gehouden op grond van eigen regels, toch „respecteert”. Volgens Moskou is respect iets anders dan „erkenning”. Maar de rebellen in de Donbas beschouwen de stap als voorbode van meer steun uit Rusland.