Obama draagt Loretta Lynch voor als minister van Justitie

Obama heeft Loretta Lynch, de hoogste openbaar aanklager van Brooklyn, voorgedragen als zijn nieuwe minister van Justitie. Als Lynch gekozen wordt, is ze de eerste zwarte vrouw die het ministerie van Justitie gaat leiden.

Loretta Lynch en president Obama. AP / Carolyn Kaster

Obama heeft Loretta Lynch, de hoogste openbaar aanklager van Brooklyn in New York, voorgedragen als zijn nieuwe minister van Justitie. Als Lynch gekozen wordt, is ze de eerste zwarte vrouw die het ministerie van Justitie gaat leiden.

Lynch is de mogelijke vervanger van Eric Holder, de eerste zwarte minister van Justitie. Holder is minister sinds Obama aan de macht kwam in 2009. Hij maakte eerder dit jaar bekend te stoppen. Hij maakte een lijstje met namen van mogelijke opvolgers, waar Lynch ook op stond.

Obama prees Lynch als iemand met affiniteit met de hervorming van het strafrecht en andere prioriteiten van de regering. Hij zei:

“Loretta is misschien wel de enige jurist in Amerika die het opneemt tegen gangsters, drugsbaronnen en terroristen, en nog steeds een charmante persoonlijkheid heeft.”

Volgens persbureau AP is zowel de timing als de keuze van Obama opmerkelijk: de president heeft geen lange geschiedenis met Lynch, en Het Witte Huis wilde de voordracht eigenlijk later deze maand pas bekendmaken, nadat Obama is teruggekeerd van zijn reis naar Azië.

    • Mirjam Remie