Opinie

    • Peter Vandermeersch

NRC lanceert wekelijks Rotterdam-katern

In juli 2010 had ik mijn eerste ontmoeting met wijlen J.L. Heldring, de bijna legendarische hoofdredacteur en columnist van NRC Handelsblad. Ik was net benoemd tot hoofdredacteur van deze krant en ging in Den Haag de heer Heldring groeten. ‘Besef je wel’, zo sprak hij mij vaderlijk toe ‘dat NRC Handelsblad de enige krant in Nederland is die de naam van een stad in het vaandel voert maar geen lokale krant is?’ Het waren wijze woorden.

Sedert 1844 zijn we inderdaad de Nieuwe Rotterdamse Courant maar al heel lang reiken onze ambities verder dan die van een stadskrant. Na de fusie van 1970 met het Algemeen Handelsblad werd de NRC meer dan ooit een landelijk blad, dat zelfs internationale ambities koestert. Op papier en digitaal.

Dat neemt niet weg dat NRC Handelsblad een grote belangstelling moet hebben voor lokaal nieuws. We spiegelen ons daarbij graag aan de New York Times, die uitstekende verslaggeving brengt over wat er in de stad gebeurt. Of de Frankfurter Allgemeine Zeitung die een apart katern heeft met nieuws van die stad. In navolging daarvan lanceerden we vorig jaar een experiment: wekelijks krijgen de lezers uit Amsterdam en omstreken een apart katern met lokaal nieuws. Het is, zo blijkt uit onderzoek, een populaire toevoeging aan de vrijdagkrant.

Vrijdag 14 november zetten we een nieuwe stap en lanceren het wekelijkse Rotterdam-katern. Daar ben ik bijzonder trots op, niet het minst omdat we, nadat de redactie in 2012 naar Amsterdam verhuisde, een ereschuld hebben af te lossen aan deze prachtige stad die ook mij vier jaar geleden in de armen heeft gesloten. Dat willen we doen door elke vrijdag een Rotterdam-katern te maken. Dat wordt verspreid bij de Rotterdamse exemplaren van NRC Handelsblad en maakt (zoals nu overigens ook het geval is met de Amsterdamse bijlage) deel uit van elk digitaal NRC Handelsblad-abonnement.

Het Rotterdam-katern wordt een wekelijkse bijlage met economisch, maatschappelijk, politiek en cultureel nieuws uit deze stad. Geschreven, geanalyseerd en becommentarieerd door NRC-journalisten die in Rotterdam leven, de stad kennen, ervan houden en daarom ook streng durven zijn als het moet. Een katern dus zoals ik de stad altijd heb ervaren: no-nonsense en recht voor de raap. Dat verdient Rotterdam.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch