Noord-Korea laat twee Amerikaanse burgers vrij

Twee Amerikaanse burgers, Kenneth Bae en Matthew Todd Miller, zijn vrijgelaten uit Noord-Koreaanse detentie. Ze zijn nu op weg naar de VS.

Kenneth Bae op een foto van begin september. Hij sprak met persbureau AP in Pyongyang, Noord-Korea.
Kenneth Bae op een foto van begin september. Hij sprak met persbureau AP in Pyongyang, Noord-Korea. AP / Wong Maye-E

Twee Amerikaanse burgers, Kenneth Bae en Matthew Todd Miller, zijn door de Noord-Koreaanse regering vrijgelaten uit detentie, na geheime onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS. Bae en Miller zijn nu op weg naar huis.

Dat heeft de Amerikaanse Nationale Inlichtingendienst bekendgemaakt. Bae en Miller worden tijdens hun reis vergezeld door James Clapper, de directeur van de Nationale Inlichtingendienst.

Bae, een missionaris, werd in november 2012 in Noord-Korea gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Miller zat sinds april dit jaar vast. Hij was veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid, naar verluidt voor spionage.

Bae en Miller waren de laatste twee Amerikanen die door de Noord-Koreaanse autoriteiten werden vastgehouden. Vorige maand werd ook al Jerry Fowle vrijgelaten.

Obama: ik ben heel dankbaar

Obama is “heel dankbaar” dat Noord-Korea Bae en Miller heeft vrijgelaten. Hij noemde vandaag “een prachtige dag” voor de twee Amerikane en hun families. De zoon van Bae noemde de vrijlating van zijn vader door het Noord-Koreaanse regime “geweldig” en zei dat hij niet blijer kan zijn.

Matthew Todd Miller. AP / APTN