Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Voer het prestatieloon in voor politici!

Dat we er niet eerder op gekomen zijn! Prestatieloon zal de politici motiveren om beter hun best te doen. Ook moeten volksvertegenwoordigers een boete krijgen als zij er een ongezonde stijl van leven op nahouden – wij hebben immers recht op gezonde volksvertegenwoordigers. Zo’n Ton Elias die zijn vette hap betaalt van onze belastingcenten, dat moet niet meer kunnen. Over de heer Elias (VVD, 150 kilo) gesproken: die moet tevens een enkelband krijgen die gegevens over zijn fysieke activiteiten doorstuurt. Zo kan het volk controleren of hij voldoende beweegt.

Stelling: Er moet warm water uit de kraan komen.

Nu de herfst is begonnen, komt er weer ijskoud water uit de kraan. Ellende, bij het handenwassen. In onze moderne maatschappij zouden wij dit eerstewereldprobleem weleens mogen oplossen. En als je het vervelend vindt om je flesje bij te vullen met warm water? Daarvoor hebben we de koelkast.

Stelling: Schaf stemwijzers af, laat Facebook ons adviseren.

Facebook manipuleert ongevraagd de tijdlijnen van Amerikaanse kiezers. Niet oké natuurlijk, maar het gebeurt toch wel, dus laten we deze bemoeienis maar inzetten voor nuttige zaken. Vanaf de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart laten we Facebook daarom bepalen wat we gaan stemmen. Op basis van onze vind-ik-leuks, foto’s, comments en vrienden krijgt iedere gebruiker – uiteraard via een ondoorgrondelijk algoritme – een persoonlijk stemadvies. Winst: nooit meer saaie, willekeurige vragen beantwoorden op de StemWijzer of het KiesKompas. Is al die privacyschending toch nog ergens goed voor.

Stelling: Lang leve de blauwe vinkjes op WhatsApp!

Volkswoede. Verwarring. Paniek. WhatsApp gaat voortaan twee blauwe vinkjes tonen bij berichten die zijn gelezen door de ontvanger. Mensen, relax. Die vinkjes zijn een zegen. Nu wéten we het ten minste als we ons opdringen. Wanneer die ander even helemaal geen zin heeft in ons gezeik. Wie onze echte vrienden zijn. Eindelijk komt er een einde aan alle onzekerheid. En eindelijk kunnen we elkaar weer eens oprecht en doelbewust negeren.

Stelling: Er moet een landelijk register komen van alle voetbalsponsoren.

Er moet een landelijk register komen van alle sponsoren van voetbalclubs waarin iedere zichzelf respecterende voetbalsupporter kan opzoeken welke elektronica/auto/sportschool/bank/kabelmaatschappij hij moet boycotten. Ook moet Twitter hoofdsponsor worden van alle clubs in de Eredivisie zodat voetbalfans massaal hun account opzeggen en Twitter weer gebruikt kan worden waarvoor het ooit is uitgevonden: het etaleren van irrelevante meningen van ijdele mensen.

Stelling: Er zijn te veel feiten.

Er zijn te veel feiten en dat bemoeilijkt de meningsvorming. Feiten zijn dodelijk voor het debat – ze vertragen de gang van zaken alleen maar, en zoals iedereen weet is stilstand uiteindelijk niets minder dan achteruitgang. Willen we discussiëren weer leuk maken, dan moet er afgerekend worden met de feiten.

en

Merlijn Kerkhof

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof