MH17, nucleaire top en dán nog reorganiseren

De rapportages over de politiereorganisatie zijn niet mals. Korpschef Gerard Bouman ziet ook wat er wél goed gaat.

Probeer het maar eens. „In een auto tegelijkertijd het motorblok én de vier wielen verwisselen terwijl het voertuig rijdt.” Zo moeilijk is het ook om vijfentwintig regiokorpsen en één landelijk korps om te vormen tot één Nationaal Politiekorps van 50.000 agenten en 15.000 medewerkers terwijl de winkel ondertussen gewoon open blijft. Natuurlijk doen zich dan problemen voor, vertelt de eerste nationale korpschef Gerard Bouman op zijn Haagse werkkamer.

Aanhoudende moeilijkheden

Al 3,5 jaar werkt de 62-jarige Bouman op verzoek van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan, zoals hij het noemt, „de meest gecompliceerde reorganisatie van een Nederlandse rijksdienst ever”. Het voormalige hoofd van de AIVD oogt afgeslankt maar ook vermoeid. Bouman komt door de week te vaak niet voor elf uur ’s avonds thuis. En hij is ook weer vroeg op pad. Zonder ontbijt want, legt hij uit, dat bespaart tijd.

Ja, er zijn aanhoudende moeilijkheden op het gebied van ICT. Ook is er veel ziekteverzuim. De korpschef heeft de afgelopen maanden menigmaal „een dagdeel” doorgebracht bij therapeutische sessies voor agenten die last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). En vorige maand moest Bouman vijf medewerkers schorsen wegens vermoedens van corruptie bij de inkoop van goederen voor de politie. Maar desondanks, zegt Bouman, „produceert de politie meer dan ooit: de oplossingspercentages zijn nog nooit zo hoog geweest”.

Twee enorme klussen

En dat in een jaar waar twee enorme klussen de politie bezighielden. In maart werd in Den Haag de Nuclear Security Summit gehouden. Het beveiligen van de wereldleiders die aan die top deelnamen kostte 870.000 operationele politie-uren, zegt de korpschef. En ook de ongekende ramp met vliegtuig MH17 heeft het normale politiewerk overhoop gegooid. „Op de piek waren 850 politiemensen bezig met dat ongeluk. Ik heb zelf na 17 juli twintig dagen aan één stuk gewerkt.”

Volgens Bouman dreigt nu het gevaar dat er te veel klussen op het bord van zijn korps terechtkomen. Ondertussen moet de politie bijvoorbeeld ook extra mensen inzetten ter beteugeling van de drugsmaffia in het zuiden van het land. En het jihadisme moet ook aangepakt.

Groot compliment

Toch worden er ook successen geboekt. Sinds vorige week is het computersysteem Summ IT in gebruik waardoor 15.000 rechercheurs van Stadskanaal tot Middelburg in hetzelfde programma werken en van elkaars werk kennis kunnen nemen. „Zo’n systeem heb je vrijwel nergens ter wereld”, zegt Bouman. De korpschef is ten slotte blij dat ook de onderzoekscommissies bevestigen dat de kwaliteit van het politiewerk niet lijdt onder de reeorganisatorische schermutselingen. „Dat is een groot compliment aan alle collega’s die blijven doorbuffelen.”

    • Marcel Haenen