Luchtaanval konvooi IS - ‘IS-leider Al-Baghdadi gewond geraakt’

Abu Bakr Al-Baghdadi, alias kalief Ibrahim, op een propagandavideo uit juli. Het was de eerste keer dat Al-Baghdadi in het openbaar verscheen. AFP /

Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd op een konvooi van de Islamitische Staat (IS), nabij de Iraakse stad Mosul. Daarbij zou IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi gewond zijn geraakt.

Dat meldt persbureau Reuters. Het konvooi zou hebben bestaan uit tien gepantserde voertuigen van IS. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei gisteren al dat er reden was te geloven dat er leiders van IS in de voertuigen zaten. Maar het leger kon toen nog niet bevestigen dat Al-Baghdadi onder hen was.

Al-Baghdadi is de hoogste leider van IS. Hij werd, nadat de jihadisten een kalifaat uitriepen, benoemd tot kalief, waarmee hij wordt gezien als opvolger van Mohammed.

Update 8.52 uur: Nieuwszender Al Arabiya meldt op basis van lokale stamleden dat Abu Bakr Al-Baghdadi inderdaad gewond zou zijn geraakt. De luchtaanval zou echter niet gericht zijn geweest op een konvooi, maar op een gebouw in het dorp al-Qaim nabij Mosul, waar kopstukken van IS een bijeenkomst zouden hebben gehouden. Na de aanvallen zouden militanten een nabijgelegen ziekenhuis hebben ontruimd. Dat zou vervolgens zijn overspoeld met gewonde strijders. Via luidsprekers in het dorp werden inwoners opgeroepen bloed te doneren. Bij de aanval zouden een lokale leider van IS in de westelijke Iraakse provincie Anbar en zijn directe assisten zijn omgekomen.

    • Mirjam Remie
    • Niels Posthumus