KPMG en ING: de touch van Hommen – of iets anders?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Jan Hommen en ING: ze komen tóch weer een beetje bij elkaar. Accountantskantoor KPMG, waar Hommen net de baas is, gaat de boeken controleren van ING, waar Hommen jaren de baas was. Een grote opdracht. Cashen voor KPMG. Heeft het gemangelde kantoor ook weer eens wat leuks.

Maar ongezellige criticasters moesten het feestje weer verstoren. Die prestigieuze opdracht is gezien Hommens cv heus geen toeval, toch? Er was een „grondige” selectieprocedure, schrijft ING. Maar Twitter gelooft er niks van. Hoe zit dat met de „#onafhankelijkheid”? „#Geurspoor”? „#Vriendjespolitiek”?

Kan. Maar ING was ook min of meer tot KPMG veroordeeld. De bank kan in principe kiezen uit de big four – maar in de praktijk niet echt. EY is ING’s huidige accountant en moet worden vervangen. Deloitte adviseert ING al en mag niet tegelijk controleren. PwC haalde onlangs Aegon en Kas Bank al binnen en beschikt over eindige financiële expertise. Blijft over: KPMG. Dat was dus waarschijnlijk behalve een grondige ook een overzichtelijke selectieprocedure.

De aandeelhouders van ING moeten overigens nog wel even over de benoeming stemmen. Maar dat is een #thuiswedstrijd – en veel andere keus is er toch niet.

    • Teri van der Heijden