Kleine deals, grote uitslagen

Niet alleen de Nederlandse beurs kent scherpe koersbewegingen. Het speelt ook elders. Allianz in Duitsland bijvoorbeeld: fors omlaag door het vertrek van een medewerker, om vervolgens na publicatie van de cijfers weer fors te stijgen. Vrijdag stond Sears in de Verenigde Staten 30 procent hoger – maar het aantal vrij verhandelbare aandelen is zo gering dat de bewegingen al snel extreem zijn. Dat geldt voor meer bedrijven: veel stukken zitten vast bij grote beleggers en een relatief klein aanbod of vraag kan zorgen voor grote koersuitslagen. De handelsdesks van banken mogen nauwelijks meer iets doen. Ik denk niet dat het erop duidt dat beleggers nerveuzer zijn geworden. Dat blijkt wel uit het gegeven dat de volatiliteit van de aandelenindexen relatief laag is. Beleggers doen er goed aan een breed verdeelde portefeuille aan te houden, zodat men niet teveel door de individuele bewegingen wordt getroffen.