Journalist en jurist Folkert Jensma wint Heldringprijs

Folkert Jensma bij de uitreiking van de Heldringprijs op de Nacht van NRC in De Doelen in Rotterdam. Foto: Andreas Terlaak

Journalist en jurist Folkert Jensma heeft de Heldringprijs 2014 gewonnen. Juryvoorzitter Jeroen Smit reikte de prijs voor de beste columnist van Nederland uit tijdens de ‘Nacht van NRC’ in De Doelen in Rotterdam.

De jury refereert aan het werk van Jensma als “superieure schoonheid” en “geprikkeld”:

“Hij schrijft al weer jaren in de geest van Jerome Heldring. Hij weet van de hoed en de rand! Kiest voor de duiding, de analyse.”

Jensma heeft, zo oordeelt de jury, “geen last van grote vooroordelen, waardoor hij kan schrijven met een grote mate van onbevangenheid”. Ook is het onderwerp waarover hij schrijft, de rechtsstaat, volgens de jury “juist in deze tijd zeer belangrijk”.

‘De rechtsstaat gaat me aan m’n hart’

Jensma werkt sinds 1985 voor NRC Handelsblad. Hij was van 1996 tot 2006 hoofdredacteur bij de krant. Tegenwoordig schrijft hij elke week een column over het recht en de rechtsspraak. Hij is dankbaar voor de prijs, “juist omdat de jury kiest voor een wat abstracter thema”:

“De rechtsstaat gaat me echt aan m´n hart. Voor de burgers is die even vanzelfsprekend als water voor vissen. Je ziet het niet, we vertrouwen er blind op. Journalistiek wordt het recht, als dragende kracht van de samenleving, ook nauwelijks opgemerkt.”

Prijs is een eerbetoon aan J.L. Heldring

De prijs, die sinds 2012 jaarlijks wordt uitgereikt, is een eerbetoon aan Jérôme Louis Heldring, voormalig hoofdredacteur en columnist voor NRC Handelsblad. Eerdere winaars zijn Hans Goslinga (Trouw) en Sheila Sitalsing (De Volkskrant).

In de jury van dit jaar zaten naast voorzitter Jeroen Smit (schrijver van De Prooi en hoogleraar journalistiek), Alexander Klöpping (internetjournalist en oprichter van Blendle), Ineke van Gent (oud-Tweede Kamerlid), Margriet van der Linden (oud-hoofdredacteur Opzij), Sheila Sitalsing (columnist de Volkskrant) en Hans Goslinga (columnist Trouw). De prijs bestaat uit een sculptuur van kunstenares Iris le Rütte.

Lees de columns van Folkert Jensma op het blog ‘Recht en Bestuur’.
Lees de recente column van Jensma over zijn bezoek aan Buchenwald. ‘Over Buchenwald is alles wel bekend, tot je er zelf rondloopt’.

Volg de #NachtNRC op Twitter

    • Mirjam Remie