Joseph Stiglitz, veteraan tegen ongelijkheid

epa04159682 US Joseph Stiglitz, Economy Nobel awarded in 2001, speaks during a press conference during the UN-Habitat World Urban Forum 7 held in Medellin, Colombia, 08 April 2014. Stiglitz said that the low perspectives of the International Monetary Fund (IMF) for Latin America will not affect the reduction of social inequality in the continent. EPA/Luis Eduardo Noriega
epa04159682 US Joseph Stiglitz, Economy Nobel awarded in 2001, speaks during a press conference during the UN-Habitat World Urban Forum 7 held in Medellin, Colombia, 08 April 2014. Stiglitz said that the low perspectives of the International Monetary Fund (IMF) for Latin America will not affect the reduction of social inequality in the continent. EPA/Luis Eduardo Noriega

Niet alleen Thomas Piketty was deze week in Nederland om over ongelijkheid te spreken. Ook Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz kwam langs. Enkele choice quotes uit het grote interview in NRC Handelsblad:

Over Nederland, toch één van de meest egalitaire landen ter wereld:
“Elke samenleving moet zich zorgen maken over ongelijkheid. De krachten van globalisering kunnen het weefsel van zelfs de meest egalitaire samenleving verscheuren. Het is een illusie te denken dat je de koers van een economie onder controle hebt. Ik bedoel: Amerikanen hebben nooit bedacht dat zij een land zouden worden zonder kansen voor veel van hun burgers. Toch zijn we dat nu. Door globalisering en veel verkeerde beslissingen.”

Als Stiglitz speecht, luistert de wereld

Lees ook: ‘Ik voel overal toenemende boosheid’, NRC-interview met Stiglitz uit 2010

Over het gevaar van ongelijkheid:
“Veel ongelijkheid kost de samenleving geld. Daarvoor is inmiddels voldoende bewijs. Dus zelfs als je ongelijkheid niet afwijst uit het oogpunt van rechtvaardigheid, van goed en kwaad, is er dat economische argument.”

Over handelsministeries die ‘gekaapt’ zijn door het zakenleven, en de Amerikaanse regering die ‘gekaapt’ is door de rijken. Zijn democratieën opgewassen tegen globalisering?
“We leven in een tijd waarin democratieën dat leren. Makkelijker wordt het niet. Tien jaar geleden hadden wij in de VS bijvoorbeeld nog geen verkiezingen waarin met miljarden dollars werd gesmeten.”

“Behalve financiële kaping is er ook cognitieve kaping; wat zijn de dominante ideeën op de ministeries, wat zijn de economische mythes die in de financiële pers geventileerd en door beleidsmakers geabsorbeerd worden? Het gaat ook om een ideeënstrijd. Maar democratieën leren nu hopelijk dat het dominante economische dogma van de voorbije decennia voor grote groepen ongunstig is geweest.”

Lees hier het hele interview ‘Veteraan tegen ongelijkheid’ in NRC Handelsblad

    • Maartje Somers
    • Maarten Schinkel