Is een stacaravan 219.000 euro waard?

Op zoek naar een goed renderende investering voor mijn pensioen word ik overspoeld met reclames over investeren in vakantiewoningen. De rendementen klinken veelbelovend. Zijn ze dat ook?

None

Genieten van je eigen ‘authentieke’ en ‘unieke’ recreatiewoning bij bos, heide, water of zee. En dan 7,2 of 8 procent rendement per jaar op de koop toe! Dat bieden organisaties als EuroParcs, TopParken, Succesparken, DroomParken en UwBuitenhuis. Ze promoten hun waar als zorgeloze topbelegging via brochures, websites en optimistische reclamefilmpjes in RTL-tv-programma’s als HouseVision en Business Class. Maar zijn hun hallelujaverhalen waar?

De buitenhuisindustrie floreert wegens de lage spaarrente. Investeren kan op twee manieren: je koopt voor eigen gebruik, of je laat je investering verhuren. In het laatste geval teken je, naast een koopcontract, een beheercontract. Je beheerder – zo melden de folders – regelt alles, van verhuur en schoonmaak tot administratie. Zo zou je, naast de terugvorderbare btw, jaarlijks duizenden euro’s nettowinst incasseren. Hoewel? Vorig jaar beoordeelde de Reclame Code Commissie een reclame van EuroParcs in tv-programma HouseVision als misleidend en oneerlijk. Volgens EuroParcs kon het rendement „al snel oplopen naar 7,4 procent”. Maar volgens een koper bij EuroParcs was het rendement in 2010 en 2011 slechts 1,4 en 1,5 procent. In 2012 was er zelfs verlies: 0,7 procent.

Is zo’n huisje het geld dus wel waard? Vraag dat, voor je iets tekent, maar eens aan een eigen, onafhankelijke taxateur. Want bij EuroParcs kost stacaravan De Velthorst – oh pardon, chalet – inclusief grond 110.000 euro. Exclusief 21 procent btw. En voor iets moderns als ‘Le Pavillion L’ ben je inclusief grond en meubels maar liefst 219.000 euro exclusief btw kwijt. Toch lijkt dit „fantastische beleggingsobject” mij niet meer dan een ludieke combinatie van twee gepimpte stacaravans op een postzegeltje grond. Hoe waardevast is zo’n optrekje eigenlijk?

Een lovend filmpje in tv-programma Business Class zegt niets over kwaliteit. Presentator annex makelaar Harry Mens interviewde in 2007 en 2008 net zo poeslief de fraudeurs achter Palm Invest en Easy Life, waaraan honderden beleggers tientallen miljoenen euro’s kwijtraakten. Eigenlijk hoef je over dit soort investeringen altijd maar één vraag te stellen: waarom zou een partij die jaarlijks 7 tot 10 procent kan verdienen jou erbij halen om van de winst mee te genieten? Het antwoord luidt: omdat jij er vroeg of laat wordt ingeluisd.

    • Erica Verdegaal