Inpakken kun je leren

None

Het laatste wat we op pakjesavond willen is een huiselijke zwartepietenrel over de hoofden van de kinderen omdat iemand aanstoot neemt aan het papier („Wie heeft dit onderdrukkerspapier gekocht!” “Hoezo? Mag Zwarte Piet hier nu ook al niet meer!”). Maak van de nood een deugd, er is zoveel ander mooi cadeaupapier. Voor de foto-illustraties in deze cadeaubijlage liet de redactie zich inspireren door Het Papierboek van Studio Boot. Een boek vol versier- en inpakpapier met op elke pagina een ander dessin en verder veel knutselvoorbeelden, zoals voor vouwvogels en waaiers. Er zitten ook extra grote vellen in, groot genoeg om een doos kinetische klei, een speculaasplank of zes seizoenen Breaking Bad mee in te pakken.

Het Papierboek is niet het enige boek in zijn categorie. Zo geeft Pepin Press in talloze thema’s papierboeken uit: art deco, Indiase prints, Portugese tegeldessins et cetera. Of het boek 1920s Fancy Design, waaruit voorbeelden op de cover van deze bijlage en hier op de achtergrond.

Maar mooi papier maakt nog geen mooi cadeau. Daarvoor zijn vaardigheden en een zekere behendigheid nodig. YouTube biedt soms uitkomst. Zoek op ‘tutorial’ en ‘gift wrapping’ en ontdek alle mogelijke technieken, van het papierbesparend diagonaal inpakken (de Japanse methode) tot ‘how to wrap odd shaped presents’. (Volg niet dat filmpje waarin ene Ray Jordan – 97.750 kijkers! – voordoet hoe je een wijnfles in moet pakken. Nog nooit iemand zo’n zooitje van zijn cadeau zien maken.)

Of beter: ga naar Flavourites (een beurs met 150 creatieve webshops) en leer in het Papieratelier van professionele inpakkers en illustratoren hoe je met papier, labels en eigen illustraties van een cadeautje een Cadeau maakt.

Martine Kamsma