Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Opium TV : Arnon Grunberg

Ter ere van zijn 20-jarig jubileum als schrijver blikt Opium terug met Arnon Grunberg zelf en mensen die aan de wieg hebben gestaan van zijn carrière op de beginjaren voor zijn doorbraak. Grunberg debuteerde 20 jaar geleden met Blauwe maandagen. De critici waren lovend. „Een groteske komedie, een zeldzaamheid in de Nederlandse literatuur,” schreef NRC Handelsblad in die tijd. In twintig jaar schreef Grunberg

een indrukwekkend oeuvre bijeen.

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseert een tentoonstelling waarin de auteur centraal staat. Maas loopt met Grunberg over de tentoonstelling en spreekt met hem over zijn carrière.

Wat heeft die hem gebracht en hoe kijkt hij terug op zijn beginjaren? Aan die beginjaren, de vijf jaar voor zijn doorbraak, is het grootste deel van deze special gewijd.

NPO 2, 22.35-23.25u.