Iets roods bij de Vis des Doods

Kijk aan, daar is het volgende voedselschandaal al weer. Bepaalde in Zuidoost-Azië gekweekte vissoorten (met name tilapia en pangasius) en garnalen worden resistent voor antibiotica. Het was de laatste paar dagen uitgebreid in het nieuws, aangewakkerd door de onderzoeksresultaten van Wakker Dier.

Centraal in de uitvoerige berichtgeving hierover (PowNed rept over de ‘Vis des Doods’) staat de ESBL-bacterie.

Welbeschouwd is dit ESBL eigenlijk een enzym dat door sommige darmbacteriën (zoals E.coli) wordt gemaakt. Wie de vis eet en deze vooraf niet goed verhit, kan resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat kan ertoe leiden dat bij ziekte geneesmiddelen niet goed meer werken.

Nu is voorkomen altijd beter dan genezen.

En het goede nieuws is dat volgens de in Amerika werkzame microbioloog Azlin Mustapha de wijndrinker heel eenvoudig aan preventie kan doen.

Mustapha bestudeerde aan de Universiteit van Missouri in 2008 de invloed van wijn op het verteren van voedsel. Met name het verhaal dat ‘reizigersdiarree’ (u kunt zich er iets bij voorstellen) voorkomen zou kunnen worden door het drinken van wijn, interesseerde haar.

Daarom onderzocht zij het effect van een aantal rode wijnen en druivensap op ziekteverwekkers die in ons dagelijks eten kunnen voorkomen. Zij testte elf verschillende rode wijnen op schadelijke bacteriën als listeria, E. coli en salmonella.

Mustapha diende concentraties cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en shiraz toe aan geïsoleerde kweken van de boosdoeners. En met name deze vier druiven remde de groei van voornoemde bacteriën. Soms stopte deze zelfs.

Een blend van shiraz en grenache werkte wat minder, een ook de tempranillodruif sloeg niet aan. Mustapha schrijft de bacteriëndodende werking van diverse rode wijnen toe aan de hoge concentratie aan polyfenolen, waaronder resveratrol.

Voor wat het allemaal waard is natuurlijk.

Onderzoeksresultaten dienen gelezen te worden als financiële bijsluiters: ‘In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.’

Maar voor de zekerheid trek in toch maar wel een flesje pinot noir open.

Licht gekoeld past dit rood heerlijk bij veel vis.

Al zou ik persoonlijk sowieso pangasius en tilapia vermijden.

Daar wil ik niet dood mee aangetroffen worden: niet te eten.

Zonde van de wijn.

    • Harold Hamersma