Hongerig maak je de beste keuzes

Mobieltje kopen of niet? Vakken kiezen op school? Zorg voor een lege maag, en een volle blaas. Dan neem je de beste beslissingen.

Moet je nu die oude telefoon kopen die in de aanbieding is, of even doorsparen zodat je genoeg geld hebt als er een nieuw model uitkomt? Welke vakken moet je op school laten vallen om te komen tot het beste examenpakket?

Sta jij voor een belangrijke keuze: drink dan eerst een paar glazen water en ga pas eten als je de beslissing genomen hebt. Dan loop je minder risico dat je achteraf spijt krijgt.

Belangrijke beslissingen kun je het beste nemen op een lege maag. Dat blijkt uit onderzoek van Utrechtse psychologen. Ze lieten studenten ’s morgens vroeg spelletjes doen, waarmee ze geld konden verdienen. De helft van de studenten mocht eerst uitgebreid ontbijten, de andere helft niet. Hongerige studenten bleken uiteindelijk meer winst te maken.

De deelnemers moesten kaarten trekken van vier stapels. Op de kaarten stonden geldbedragen, dat waren de beloningen. Er zaten echter ook ‘strafkaarten’ in de stapels, waarbij er een boete moest worden betaald. Twee stapels kaarten hadden kleine beloningen (50 euro), maar ook lage boetes (25 tot maximaal 250 euro). Bij de andere stapels was de beloning per kaart twee keer zo hoog (100 euro dus), maar waren de boetes ook hoger (150 tot wel 1250 euro).

Studenten die vol zaten van het ontbijt namen meer risico en kozen vaker voor stapels met hoge beloning. Hongerige studenten kozen vaker voor de stapels van 50 euro, maar waren daardoor uiteindelijk beter af omdat ze minder hoge boetes kregen. Dat was dus verstandiger.

Mensen met honger maken snel keuzes ‘op hun gevoel’, zonder er al te veel bij na te denken. En dat gevoel is kennelijk betrouwbaarder dan heel veel nadenken over de juiste strategie.

Datzelfde geldt voor beslissingen nemen met een volle blaas, concludeerden andere Nederlandse onderzoekers een paar jaar geleden. Mensen met hoge nood maken betere keuzes.

    • Sander Voormolen