Hoger en hoger en dan draaien

None

Zo hoog in de herfstlucht is Kirsten Boersma een plaatje, maar er is weinig zo zenuwslopend als een hele trampoline-oefening, of eigenlijk het begin ervan; als je alleen maar hoger en hoger moet zien te komen. En als je dan zo hoog bent dat je echt niet meer naar beneden durft te kijken dan moet je beginnen met draaien en tollen. Brrr.

Boersma is dit weekend de enige Nederlandse op het wereldkampioenschap in Daytona Beach, maar als iemand weet dat het allemaal niet vanzelf gaat in de springzweefsport, is zij het: een aantal jaren zat haar loopbaan in het slop omdat de oefeningen haar angst aanjoegen. Sprong voor sprong overwon ze haar vrees.

Boersma is her own woman, zo bleek toen een door melkfabrieken opgezette site vroeg naar haar drinkgewoonten. Wijn na de wedstrijd is prima, maar dat witte spul kwam er niet in: „Een glaasje melk zou ik niet drinken, dat is voor zuigelingen[...] Ik vind dat we in reclames wijs worden gemaakt dat melk zogenaamd zo gezond is, alleen zodat de melkbedrijven eraan kunnen verdienen.” Eat that, melklobby. En zondag champagne natuurlijk.

    • Arjen Fortuin