Opinie

    • Maral Noshad Sharifi

Het weekend van Danny Ghosen

Journalist Danny Ghosen (36) gaat zaterdag samen met daklozen het blad Straatnieuws verkopen en zondag bootje varen onder een deken.

Terwijl wij gisteravond laat naar bed gingen, na het feesten, lag 3Onderzoekt-presentator Danny Ghosen al vroeg in bed om vandaag geld in te zamelen voor mensen die zelf geen bed hebben. Dus terwijl wij laat wakker werden, stond hij vroeg op om het blad Straatnieuws te redden. Straatnieuws? Ja, het blad voor daklozen heeft geldproblemen. „De penningmeester was er met al het geld vandoor gegaan. Ze vroegen mij dit weekend de Straatnieuws-verkopers te helpen.”

Als je vandaag in Utrecht bent, dan kom je hem misschien wel tegen met de dakloze Roeland (51). Ze gaan samen op pad. „Ik roep bij dezen alle Utrechters op het blad Straatnieuws in leven te houden.”

Klinkt als een rustig begin van het weekend? „Nee, hartstikke zwaar juist, ik heb het gisteren ook gedaan. Probeer maar eens de hele dag mensen aan te spreken. Die daklozen hebben het echt niet makkelijk.”

Wordt er na je liefdadigheidswerk dan nog gefeest? „Nee, dat is niet nodig. Zaterdag zal ik zonder alcohol gedronken te hebben ook brak naar bed gaan, van moeheid. En ik ben al 36 hè. Echt uitgaan doe ik niet meer.”

Op zondag kan Ghosen bijkomen van de week. Op een bootje. In Loosdrecht. Is het niet te koud om te varen? „Niet als je een dekentje meeneemt. Ik doe het wel vaker, even Amsterdam ontvluchten. En het is daar zo mooi. Dan vergeet je even je zorgen.” Wie neemt hij mee? „O ja, dat moet ik nog even regelen.”

Ghosen kennen we natuurlijk van zijn avonturen in het nieuwsprogramma PowNews. Toen hij daar verslaggever was, wees hij Haagse diplomaten er bijvoorbeeld op dat ze niet zomaar overal hun auto kunnen parkeren. Dat leidde weleens tot conflict. Ook fysiek conflict. Nu is hij presentator bij het EO-programma 3Onderzoekt, dat woensdag wordt uitgezonden.

Mist hij de spanning van PowNews niet? „Niet echt bij stilgestaan. Bij PowNews ging alles heel snel. Je maakte een paar korte items per dag. Maar dit is een wekelijks programma. Je hebt meer tijd om onderzoek te doen.”

Wordt hij daar niet onrustig van? „Nee je haalt nu de spanning weer uit iets anders. Nu moet ik bedenken hoe ik een item 25 minuten lang spannend kan houden.”

Gelukkig kan hij nog wel zichzelf zijn.

„Ik blijf altijd Danny Ghosen. Het maakt niet uit voor wie ik werk.”

    • Maral Noshad Sharifi