Gevoelig voor ‘short’ gaan

None

Dankzij het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank kunnen aandelenmarkten erop rekenen dat geld hun kant uitkomt. Veel beleggers volgen indexen. Aandelen die hierin zijn opgenomen, zoals ASML of Unilever, zullen dan ook niet snel verkocht (geshort) worden, zelfs als ze slechte cijfers rapporteren. Bij aandelen als Brunel, Ordina of USG – die stevige koersbewegingen hebben laten zien – heb je dit effect niet. Deze bedrijven zijn daarom extreem gevoelig voor short selling. Ieder slecht bericht wordt daardoor zwaar overdreven. Bij Fugro zal de hoge short interest, een soort indicator van marktsentiment, ook van grote invloed zijn geweest op de extreme koersbewegingen. Tenslotte zal ook window dressing een rol spelen tegen het einde van het jaar waarbij fondsmanagers aandelen die slecht gepresteerd hebben willen dumpen. Maar dit levert dan weer mooie koopmomenten op, zeker met het ECB-beleid als rugwind.