Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Gemeenteraad Den Haag stemt in met plannen voor cultuurpaleis

Foto ANP / Martijn Beekman
Foto ANP / Martijn Beekman

De gemeenteraad van Den Haag heeft vannacht ingestemd met de plannen voor het nieuwe cultuurpaleis dat in de stad moet komen. Het college kan de plannen nu concreter gaan maken, schrijft persbureau Novum.

Het college vroeg instemming voor een bouwbudget van 176,6 miljoen euro voor een nieuw gebouw en voor 9,2 miljoen voor de omgeving. De bouw moet in 2016 beginnen.

Alternatief voor spuiforum

Tot nu toe is duidelijk dat er een cultuur- en onderwijshuis op het Spuiplein moet komen, met woningen, horecagelegenheden en winkels. De precieze kosten van het project zijn nog onbekend. De gemeente wil het hele pakket in een keer aanbesteden, in de hoop dat de kosten meevallen.

Het cultuurpaleis is een alternatief voor het dure, omstreden Spuiforum. De plannen daarvoor sneuvelden tijdens de collegeonderhandelingen; onder meer de Haagse Stadspartij vond het project, met 181 miljoen euro, te duur. Het huidige plan kost bijna evenveel.

nieuw gebouw of renovatie?

Op het Spuiforum kwam flink wat kritiek: zeven op de tien Hagenaars was tegen de bouw van het “megalomane” gebouw. Uit een enquête van EenVandaag en Omroep West bleek vorig jaar dat ruim 60 procent van de ondervraagden de voorkeur gaf aan renovatie van de huidige panden boven het starten van een nieuw project.

Volgens Christiaan Pelgrim, onze correspondent in Den Haag, heeft het plan voor het nieuwe cultuurpaleis zowel een voordeel als een nadeel.

“Het voordeel is dat dit plan niet duurder dan 176,6 miljoen euro kan worden. Dat komt door de manier van aanbesteden die de gemeente heeft gekozen: vooraf leggen ze gedetailleerde voorwaarden vast, en de ontwikkelaar doet de rest.”

“Het nadeel is dat de gemeente daarmee het project uit handen geeft. De projectontwikkelaar kan een plan maken dat heel lelijk is, en waar de gemeenteraad geen invloed meer op kan uitoefenen.”

Lees ook: ‘Dit is even duur als het Spuiforum, maar we doen meer’ (€)