Foto’s als geheime missie

Het lijkt een sprookje, te mooi om waar te zijn: een Amerikaanse nanny, die haar hele leven gezorgd heeft voor kinderen van rijke families, blijkt in het geheim een oeuvre van tienduizenden foto’s te hebben gemaakt. Stuk voor stuk mooi gecomponeerde, raak getroffen straatbeelden. Onwaarschijnlijk? Toch is dit precies hoe het gegaan is. Vivian Maier (1926-2009) heeft echt geleefd, al weet de kunstwereld pas sinds een jaar of vijf van haar bestaan. Vintage prints van Maier doen op veilingen inmiddels 8.000 dollar per stuk. Sinds vrijdag is haar werk ook in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam te zien. Mooie mensen interesseerden haar niet, op haar foto’s staan vooral de onvolmaakten: de net iets te dikke dames, de alcoholisten, de zwervers, de arbeiders, de oorlogsveteranen en de marginalen, de eenzamen – misschien wel omdat ze zichzelf met hen identificeerde.