Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

FNV: nog altijd doden en gewonden bij bouw stadions voor WK Qatar

Foto ANP / Remko de Waal
Foto ANP / Remko de Waal

Bij de bouw van stadions voor het WK voetbal in Qatar vallen nog altijd doden en gewonden, meldt FNV Bouw aan persbureau Novum. Het WK staat daar gepland voor 2022.

De FNV is momenteel in Qatar voor inspectie van de bouwprojecten. Een van de conclusies: migranten worden behandeld als slaven. Ook zou de huisvesting van werknemers - afkomstig uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh - er slecht aan toe zijn.

Algemeen secretaris Ruud Baars:

“Veel mensen slapen met zes, zeven man op onooglijke, onhygiënische kamertjes en zijn nauwelijks in staat om fatsoenlijk hun eten te koken.”

Doden vallen in groten getale, zegt Baars in het NOS Radio 1 Journaal.

“De officiële cijfers zijn wat lastig te achterhalen, maar uit gesprekken met de mensen blijkt dat het om duizenden doden gaat, de afgelopen jaren. Ze overlijden aan hartaanvallen. (…) Ze maken lange dagen in hele grote hitte, tussen de 40 en 50 graden. Uitputting gewoon.”

De regering van Qatar beloofde eerder beterschap, maar er moet nog steeds veel gebeuren, zegt Baars tegen Novum. Hij wil dat de FIFA, de KNVB en de Nederlandse overheid druk uitoefenen.

FNV Bouw bezocht onder andere dit voetbalstadion (in aanbouw) in Qatar.

Twitter avatar Ruudbaa Ruud Baars Het Khalifa stadion in #Qatar in renovatie en opbouw. Geen foto’s binnen maken, noch spreken met de bouwvakkers. http://t.co/vFum3XxkkO