Een vrije zaterdagmiddag? Bouw eens een menselijke toren, zoals in Catalonië

Een wiebelende voet drukt zwaar op een schouder. In Catalonië, waar morgen een officieus referendum wordt gehouden, bouwen ze torens van mensen: een traditie die deel uitmaakt van hun identiteit.

Een wiebelende voet drukt zwaar op een schouder. Armen grijpen elkaar stevig vast. Een zweterige, wegslippende hand? Dan stort alles in elkaar.

In Catalonië (Spanje) bouwen ze torens van mensen, zoals we ze hier ook wel kennen van acrogym. Maar daar is het anders, groter, hoger, en complexer, met soms wel acht of negen mensen op elkaar gestapeld. Of zoals een van de deelnemers zegt:

“Het is meer dan een passie. Het is een way of life.”

Met de traditie bouwen ze niet alleen torens, zeggen de deelnemers. Ze bouwen aan hun eigen identiteit. En iedereen mag meedoen: of je nu rechter, architect of marktkoopman bent.

Die identiteit is nu een hot item in Catalonië. Morgen houdt de Catalaanse regering een officieus referendum waarvan de uitslag niet bindend zal zijn. De Catalaanse leider Artur Mas wil met de volksraadpleging onder Catalanen het animo peilen voor onafhankelijkheid.

Bekijk hier de beelden van de vrolijke Catalaanse traditie.

    • Sterre van der Hee