Een neus voor angstzweet

None

Koersdalingen van 70 procent in een paar dagen – dergelijke bewegingen maken vooral particuliere beleggers nerveus. Managers van hedgefondsen en zakenbankiers zitten op zulke momenten als short sellers veelal glimlachend achter de knoppen. Samen met high frequency traders sporen hun algoritmes grote transacties op en gaan daar vervolgens mee aan de slag. Ze versnellen de koersbewegingen door tijdens dalingen extra transacties uit te lokken, waardoor de koersen verder zakken. Hun acties vergroten de intensiteit van koersuitslagen. Tevens hebben deze partijen een neusje voor angstzweet. Van bodemonderzoeker Fugro tot en met postbedrijf PostNL – vlak nadat veel beleggers de handdoek in de ring hebben gegooid komen ze met zogenaamde conviction buys: koopadviezen. Met forse herstellen als gevolg. Just another day, big boys at play.