Een dvd als boek nieuwe series Vervolgseries series

None

Een dvd van een leuke tv-serie cadeau doen? Maar dat is zó 2013! Of toch niet? Dit jaar werd Nederland overspoeld door allerlei nieuwe online videodiensten. Naast het bestaande Netflix en HBO Go, zijn NLziet – de betaalde terugkijkdienst van NPO, RTL en SBS – en Videoland Unlimited gelanceerd. En dan moeten we kleinere initiatieven zoals WappZapp Plus en videoplatform Cinetree niet vergeten. Kortom, loont het in deze tijd nog wel om vrienden of familie een dvd cadeau te doen?

Sta je met seizoen 2 van House of Cards op de stoep, zegt de jarige dat hij dat al maanden terug heeft gezien op Netflix. Koop je de radicaal-linkse muziekserie Treme voor je bas spelende neefje, kijkt hij je vol minachting aan: allang illegaal gedownload natuurlijk.

Maar dat is nog geen reden om toch naar de winkel te stappen. Een goede tv-serie is tenslotte als een goed boek. Fijn om te krijgen of te geven; en zelfs om een tijdje in de kast te laten verstoffen om het vervolgens toch weer eens ter hand te nemen. Naarmate de seizoenen van al die tv-series vorderen, en de personages zich ontwikkelen, is het aardig om soms weer eens terug te grijpen op dat eerste seizoen van Game of Thrones. Wie gooide ook alweer de zoon van Ned Stark van de toren? En is Hank Moody in het laatste seizoen van Californication nog steeds zo’n grote etterbak als in het eerste seizoen?

Uiteraard zijn van aardig wat tv-series ook alle seizoenen terug te zien bij de diverse online videodiensten. Maar je moeder een Videoland Card of een Netflix Cadeaubon geven is toch een stuk minder persoonlijk dan een zelf uitgekozen tv-serie in cadeaupapier. Het verschil tussen een boekenbon en een boek, zeg maar.

Rosan Hollak